Hiába népbetegség, még mindig tabu

50 év felett akár 50 százalékban is előfordulhatnak a szégyenkezve elhallgatott aranyérpanaszok

Bár az aranyér megjelenése gyakori, mégis az egyik legelhallgatottabb tabutémának számít. Az érintettek a végbéltájékkal kapcsolatos tüneteik miatt általában eleve kellemetlenül érzik magukat, ennek eredményeként pedig gyakran csak a régóta elhúzódó panaszokkal fordulnak segítségért, így halasztódik a kivizsgálás és sokszor a helyes terápia is.

Lassan sajnos népbetegség hazánkban az aranyér, aminek kialakulásáért számos ok felelős. Maga az aranyér nem más, mint a megnagyobbodott, kitágult, sokszor gyulladt vagy bealvadt visszér. Hogy mi vezethet a kialakulásához? Nos, a genetikai hajlam mellett elsősorban a helytelen életmód: az elhízás, a mozgásszegény, ülő életmód, az erős haspréssel járó fizikai munka vagy sport, a rostban szegény táplálkozás vagy az elégtelen folyadékbevitel. Ám hiába rendelkezik az emberek nagy része a fentiek alapján 1–2 rizikótényezővel, sajnos csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már szinte elviselhetetlen fájdalom gyötri őket. És ez sajnos az ötven feletti korosztályra is jellemző, holott őket veszélyezteti legjobban az aranyér kialakulása.

A legtöbb aranyértől szenvedő ember csak segédeszközök segítségével tud ülve dolgozni Fotó: Shutterstock

 

Az aranyeres tünetek változatos formában és intenzitással jelentkezhetnek. A tünetek önmaguktól ugyan elmúlhatnak, de az esetek jelentős részében ismételten jelentkezni fognak.Az enyhébb panaszoktól kezdve súlyos vérzésig terjedhet a skála, de szövődmények is felléphetnek, például amikor a gyulladt visszerek elfertőződnek, vagy amikor vérrög alakul ki a tágult erekben pangó vér miatt.

Minél hamarabb menjünk orvoshoz!

Ezt a fázist azonban nem kellene megvárni, ugyanis az orvosok – akárcsak számos más betegség esetében – abban az esetben tudnak a legjobban segíteni, ha már a kezdeti stádiumban felkeresi a panaszos őket. De mire is kell odafigyelni elsősorban? Például heves végbélfájdalom vagy viszketés megjelenése vagy visszatérése esetén érdemes háziorvoshoz vagy szakorvoshoz (proktológus) fordulni a téves öndiagnosztizálás, vagy a sikertelen öngyógyítás helyett. Az is tény, hogy az emberek számára a kivizsgálás legkellemetlenebb része a szemérmesség leküzdése, ám a szakorvos rendelőjében vélhetően hasonlóproblémákkal küzdő betegek várnak a sorukra, így itt szégyenérzettől már nem kell tartani.

Persze a félelem legtöbbször azért merül fel a panaszok ellenére, mertsokan el sem tudják képzelni, hogyan történik a vizsgálat. Az első orvos-beteg találkozás során a kórtörténet felvétele történik, amikor is mindent őszintén el kell mondania a panasszal érkezőnek. A fizikális vizsgálat maximum 1–2 percig tart, ami kellemetlen ugyan, de csak akkor érez fájdalmat a beteg, ha gyulladt, trombotizált, vagy jelentős nagyságot elért az aranyeressége. A fizikális vizsgálat eredményei alapján dönt az orvos a folytatásról, ami gyógyszeres kezelésre vagy laborvizsgálatra, esetleg hasi ultrahangra, vagy további diagnosztikai beavatkozásra – egyes esetekben végbél- vagy vastagbéltükrözés – is sor kerülhet.

Van megoldás az aranyeres panaszokra

Bármi történik is, az biztos, hogy van megoldás az aranyeres panaszokra.Ha az orvos biztonsággal kizár minden más eltérést – daganatot, bélpolipot –, akkor kezdődhet a panaszok enyhítése és megszüntetése: a széklet rendezése, a bőséges folyadékfogyasztás,a rostban dús étkezés, vagy éppenséggel az ülő testhelyzetben végzett tevékenység minimalizálása és a rendszeres testmozgás. Ha a rendszeres és alapos tisztálkodás, a helyileg ható készítmények (aranyérkenőcsök, kúpok) alkalmazása, vagy az érvédő hatású készítmény kúraszerű szedése nem hozza meg a remélt javulást, szükség eseténaranyérműtétre – gyűrűslekötésre – is sor kerülhet.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

A fizikai vizsgálat nem fáj, legfeljebb kellemetlen érzés Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei