Házhoz rendelt séf

Új divat kezd terjedni: a saját otthonunkba főzetjük meg a vacsoránkat

Mennyivel kényelmesebb az, ha nem kell felöltözni, hanem otthon, kényelmesen fogyaszthatjuk el vacsoránkat, amit egy profi séf készít el az ember saját konyhájában, majd fel is tálalja azt. Új divat kezd hódítani, ami egyre népszerűbb.

Egyre népszerűbb séfet bérelni Fotó: Scutterstock

Az éttermeknek lassan már nemcsak az ételkihordással foglalkozó cégekkel kell megvívniuk, hanem egy új, egyre népszerűbb divattal is. A világ különböző pontjain – elsősorban a tehetősebb családoknál, üzletembereknél – terjed a „Bérelj séfet!” koncepció, amelynek lényege, miszerint privát konyhafőnököt rendelhet bárki a saját otthonába, aki helyben elkészíti a kívánt menüt. Sőt, Dél-Afrikában egy bizonyos Neil Anthony már egy komplett televíziós műsort is felépített erre az ötletre, ahol komoly sztárok konyhájában szorgoskodik az ismert konyhaművész, aki tíz évig dolgozott éttermi séfként, többek közt Gordon Ramsey három Michelin-csillagos éttermében.

Egy biztos, egy ilyen este minden bizonnyal nemcsak a házigazdának, hanem a vendégeknek is egy életre szóló élmény lehet, ám a dolognak nagy hátránya az, hogy ezt aránylag kevesen engedhetik meg maguknak. Ám aki igen, annak érdemes kipróbálni, ráadásul olyan menüt rendelve, amit vélhetően önmaga sosem készítene el a saját konyhájában. A már említett Neil Anthony például készített már „otthoni séfként” strucchúsos sajtburgert,sonkás krokettet szarvasgombás borsópürével és fűszeres szilvát vaníliás ricottával, valamint mogyorós lépes mézzel. Ahogy az egyik műsorában elárulta, ha egyes embereknek főz, a munkába több kreativitást tud belevinni és nagyobb a szabadsága, mintha ugyanebben az időben egy étteremben készítené el ugyanazt a menüt.

Kisebb létszámú összejövetelek esetén Fotó: Shutterstock

Maga a lehetőség, hogy a saját otthonába hívhat el egy profi séfet, nyílván leginkább az intimebb hangulatú vacsoráknál kerül előtérbe, nem pedig a nagyobb létszámú összejövetelek alkalmával. A szolgáltatásban persze benne van az is, hogy a menühöz maga a séf vásárolja be az alapanyagokat, valamint az, hogy a vacsorát követően a konyhát a legnagyobb tisztaságban veheti újfent birtokba a megrendelő.

Vélhetően a magyar éttermek közül több felveszi majd ajánlatai közé a házhoz menő séfet is, főleg akkor, ha erre megfelelő igény mutatkozik.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei