Hazánknál csak Izlandon drágultak jobban a lakások 2015 óta

Bár lassuló ütemben, de tovább drágulnak a hazai lakóingatlanok. Az Eurostat friss adatai szerint 2017 utolsó negyedévében átlagosan 25,8%-kal kellett többet fizetnie a lakásvásárlóknak, mint 2015 egészében. A két év alatti bő negyedével drágulással hazánk Izland után a második helyen van 29 vizsgált ország között.

Izlandon közel 37%-os volt az áremelkedés, hazánk mellett pedig még Írország fért fel a dobogóra 25,3%-kal. Térségünkben még a csehországi drágulási ütem haladja meg a 20%-ot. Az EU átlaga 10,7%. A legkisebb növekedést (1,8%) Finnország produkálta, az átlagos árszint pedig egyedüliként Olaszországban csökkent, 1,3%-kal.

„A hazai áremelkedés lassuló üteme az – egyelőre még csak előzetes – adatokból egyértelműen kirajzolódik. Míg 2015-ben és 2016-ban 13% körüli volt a drágulás, tavalyra ez már úgy tűnik, 10% alá mérséklődött, s hasonlóan egyszámjegyű árnövekedést várunk idénre is. Mivel a mostani sorrendben utánunk következő országokban viszont most ível fel az árszint, könnyen lehet, hogy egy darabig lekerülünk a dobogóról” – jósolja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei