Használt vagy új? Nehéz döntés, ha ugyanannyiba kerül

A lakáskeresők néhol már azzal szembesülhetnek, hogy a használt lakások árai megközelítették az új építésűekét, annak ellenére, hogy például a főváros egészét tekintve átlagosan másfélszer kell többet fizetni egy új lakás négyzetméteréért. A hirdetések azonban néha csalókák: amíg az egyikbe azonnal lehet költözni, addig a másikra talán még évekig kell várni. Mi jobb választás? Az OTP Ingatlanpont ebben is igyekszik jó tanácsokkal szolgálni. 

Bár az ingatlan-adásvételek bő 90 százaléka a használt lakások piacán történik, jelenleg a panellakások mellett mégis az új építésű társasházi lakások a piac slágerei. A vásárlókat a piac – területtől függően – választás elé állítja: megéri-e egy új lakásért megfizetni a 45–50 százalékos árkülönbözetet, vagy sem. Sokak meglepetésére azonban ma már előfordulnak olyan területek, ahol az árak összeértek: a fővárosi XI. kerület belső részein (Újbuda-központ) például egyaránt 900 ezer–1 millió forintos négyzetméteráron kelnek el a kisméretű új és a teljes körűen, frissen felújított használt téglaépítésű ingatlanok is. Ebben az esetben – hacsak nincs valamilyen egyéb, például építészettörténeti megfontolás – sok érv szól az új ingatlan mellett, hiszen az a személyes igényeknek megfelelően alakíttatható ki és feltehetőleg fenntartási költségei is alacsonyabbak.

Az árakban tapasztalható jelenség oka egyrészt a piac működésére vezethető vissza, hiszen ahol nagy a kereslet a lakóingatlanok iránt, ott az ár is felfelé kúszik, függetlenül attól, hogy éppen új vagy régi az adott épület. „Azokon a népszerű környékeken, ahol a beépíthető területek hiányában kevés az új építés, ott a használt lakások ára is elérheti az újakét. Emellett nagy tömegben hiányoznak a piacról az „újszerű” lakások. A 2010-es évek első felének megtorpanó ingatlanberuházásai miatt ugyanis ma viszonylag kevés 5–6 éves ingatlan van a piacon, amely árában reális átmenetet képezhetne a teljesen új és a több évtizedes, vagy még régebbi ingatlanok között” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az új építésű ingatlanokat legtöbbször már az építkezés befejezése előtt meghirdetik a piacon. „Egy azonnal költözhető használt lakás négyzetméterára áll szemben ebben az esetben egy olyan ingatlanéval, ami akár csak másfél-két év múltán készül el. Így érthető, hogy az alapvetően magasabb áron kínált új építésű ingatlan akár 50 százalékos készültségi fokon kerül annyiba, mint egy használt lakás”  – mondja Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont újépítésű ingatlanokért felelős projektmenedzsere. „Akinek nincs ellenére, hogy a tervezőasztalról vásároljon ingatlant, és nem sürgős neki a költözés, annak azt javasolom, hogy olyan ingatlanberuházásokat válasszon, amelyek mögött komoly banki projektfinanszírozás áll, mert ebben az esetben a vásárló biztos lehet abban, hogy az épület valóban olyan minőségben és azon az áron fog megépülni, ahogy az előszerződésben rögzítették” – tette hozzá a szakértő.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei