Háry a mi Švejkünk

Mikó István, a történelmi utazó

Háry vagyok, az angyalát! címmel mutatták be nemrég Szekszárdon és Nagyváradon Kis Pál István költő és Mikó István közös alkotását, amely a mindig nagyot mondó katona obsitos történetein keresztül villantja fel a magyar történelem jelentős eseményeit. Természetesen sok humorral, zenével, olyan világlátással, a kisember optimista bölcsességeivel, amely megidézheti számunkra Švejk figuráját is. Nem véletlen a párhuzam, hiszen a színművész harminc éve formálja meg Hasek legendás hősét önálló estjében. Eddig több mint ezerszer játszotta el a produkciót. Ez adta az ötletet számára, hogy megidézze Háry János szellemiségét is, hiszen szerinte ő a mi Švejkünk. És olyan halhatatlan, mint cseh kollégája.

Az Obsitos című filmben már játszotta a hantázó magyar katonát, pontosabban annak szellemét, most azonban életre is keltheti ezt a szerepet.

– Némiképp hasonló a két est abban, hogy mindkét figura szemszögén keresztül végigkísérhetjük egy adott időszak történelmét. Persze a valóság mindig az ő nézőpontjukon keresztül jelenik meg, hiszen a nagy idők nagy mesélőket kívánnak. Ők a mi történelmi tanúink. A Háryban viszont nem leszek egyedül a színpadon, beleírtunk szereplőket, így Suha Kálmán – aki polgármestert alakít – és Herrer Pál zenész mellett ott lesz az Igaz Szó kételkedő újságíró munkatársa is, akit Szabó Anikó játszik. Velük együtt szól hozzá az obsitos a világhoz, mindahhoz, amik velünk történtek az elmúlt évszázadokban. Most zeneszerzőként, muzsikusként is szerepet vállaltam a darab elkészítésében, amellyel ugyanúgy szeretnénk végigjárni az országot, mint a Švejk-darabbal – osztotta meg gondolatait az előadásról Mikó István, aki ezúttal az Obsitos vendéglő főpincéreként jelenik meg a színen.

Neki amúgy is különösen és legendásan jó a kapcsolata az országban a pincérekkel, hiszen ha útközben megáll, betér egy-egy étterembe, mindig elbeszélget a felszolgálókkal. Arról is, szerinte milyen a jó pörkölt. Ezt egyes helyeken annyira megfogadták, hogy receptje alapján az országban két helyen szolgálnak fel olyan pörköltet, amely a nevét viseli.

És ezt nem Háry Jánostól tudtuk meg.

Mindörökké Micimackó
A 65 éves Mikó István nevét egy régebbi miniszavazás alapján az ország tíz legismertebb színészei között emlegették. Sokoldalú egyéniség, zenél, zenét szerez, színdarabot ír, rendez, játszik. Sokaknak a régi kabarék jutnak róla az eszükbe, hosszú ideig kirobbanthatatlan volt a televízióból, rádióból. Színházigazgató is volt tíz évig Sopronban. Jelenleg is játszik a társulatban. Egyik alapítójaként jegyzi a Kisvárdai Várszínház. A Turay Ida Színházban hosszú ideje dolgozik. Emlékezetes rajzfilmhangok Micimackótól, a Muppet-show-n és Aladdinon át egészen a Macskafogó Lusta Dickjéig fémjelzik a nevét. Robin Williams filmjeinek a nyolcvan százalékát ő szinkronizálta. Másoknak a remek színpadi alakításai villannak fel Mikszáth Kálmántól egészen Kálmán Imréig. Színpadi bemutatóinak a száma megközelíti a 250-et.

 

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei