Harry herceg magába fojtotta gyászát

A néhai Diana hercegnő másodszülött fia édesanyja halála után csaknem két évtizedig küszködött egészen addig, amíg végül lelki segítségnyújtásra szorult

Harry herceg, a néhai hercegnő másodszülött fia édesanyja halála után – Diana 1997. augusztus 31-én vesztette életét egy párizsi autószerencsétlenségben – csaknem két évtizedig küszködött a magába fojtott gyásszal, az ezzel járó agresszióval, egészen addig, amíg végül lelki segítségnyújtásra szorult. Minderről a 32 éves herceg, a brit uralkodó unokája beszélt a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak. A hétfőn közölt terjedelmes interjúban Harry őszintén feltárta, hogy Diana húsz évvel ezelőtti halála után egészen a legutóbbi időkig minden érzelmét magába temette, de ennek igen súlyos hatása volt munkájára, magánéletére, sőt mentális állapotára is.

„Sokszor a teljes összeomlás közvetlen közelébe kerültem” – mondta a herceg.

Hozzátette, az ebből eredő belső agressziója néha odáig fajult, hogy legszívesebben orrba vert volna valakit. Ennek az agressziónak a levezetésében sokat segített, hogy elkezdett bokszolni, de végül bátyja, Vilmos herceg tanácsára szakértői segítséget kért lelki problémáira. Amint elkezdte kibeszélni magából a gyászt és ehhez kapcsolódó érzelmi viharait, rájött, hogy egyáltalán nincs egyedül a hasonló lelki problémáktól szenvedők „meglehetősen nagy klubjában”. Mielőtt azonban idáig eljutott volna, a homokba dugta a fejét, és arra kényszerítette magát, hogy egyáltalán ne is gondoljon néhai édesanyjára.

Harry herceg megigazítja katonai fejfedőjét az új-zélandi hadsereg Linton katonai táborában tett látogatásán Fotó: MTI/EPA/Ross Setford

Harry tíz évet töltött a brit hadseregben, és a herceg elárulta, a katonaságnál eltöltött évtized mentette meg őt a teljes elzülléstől. 2005-ben a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett 2005-ben. Ezután – kitüntetéssel – a brit hadsereg legkorszerűbb és legnagyobb tűzerejű helikopterére, az Apache-ra szóló első tiszti és lövészképesítést is megszerezte. Kétszer is megjárta az afganisztáni frontot, legutóbb öt éve, amikor már az Apache támadó helikopterekkel hajtott végre közvetlen hadszíntéri bevetéseket.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei