Háromdimenziós szemgolyóra hasonlít a futurisztikus könyvtár

Egy kívülről nézve leginkább háromdimenziós szemgolyóra emlékeztető futurisztikus könyvtár nyitotta meg a kapuit az északkelet-kínai Tiencsinben.

A dán MVRDV építésziroda által megálmodott épület több mint 33 ezer négyzetméter és nem kevesebb mint 1,2 millió könyv sorakozik benne.
Az ötemeletes közkönyvtár központi csarnokának falain teraszosan végigfutó könyvespolcok egyszerre szolgálnak lépcsőként és ülőhelyként a látogatók számára. A könyvek mögött pedig olvasószobák, irodák és pihenőhelyiségek sorakoznak.

A teraszosan végigfutó könyvespolcok egyszerre szolgálnak lépcsőként és ülőhelyként a látogatók számára

Az október elején megnyílt könyvtár mindössze három év alatt készült el, aminek eredményeként a tervezőknek le kellett mondaniuk az eredeti elképzeléseik egy részéről. Ez azt jelenti, hogy a központi csarnok falain futó polcokon nem sorakoznak egészen a plafonig a könyvek, hanem néhány jól megpakolt polc után már csak alumíniumlapokra nyomtatott borítók láthatóak.
Az eredeti tervek szerint ezekhez a magasban lévő könyvekhez a polcok mögötti termekből lehetett volna hozzáférni. Azt, hogy valaha megvalósul-e ez az elképzelés, egyelőre nem tudni. Az álkönyveket addig is kötelek és mozgatható állványzat segítségével takarítják.
Az intézmény egy Tiencsinben épülő kulturális komplexum részeként nyitotta meg a kapuit.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei