Harc a női szívekért

Ma már a nőkre nagyobb veszélyt jelentenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint a férfiakra. Legalábbis a kockázati tényezők sokkal erősebben hatnak rájuk, a jelekre pedig a legtöbben nem figyelnek eléggé. A várandósság és a változókorban vannak a legnagyobb veszélyben a nők – figyelmeztet a Magyar Kardiológusok Társasága.

Magyarországon a nők 57 százaléka hal meg szívproblémák miatt, 43 százalékuknál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj. Az Oxfordi Egyetem vizsgálata azt mutatta ki, hogy a dohányzás, a cukorbaj, a magas vérnyomás és a túlsúly mind a nőknél, mind a férfiaknál fokozta a szívroham kockázatát. A dohányos férfiak körében a kockázat kétszer akkora, mint a soha nem dohányzó férfiaknál, a nők körében azonban több mint háromszorosa.

Vagyis általában elmondható, hogy ugyan több férfi kap szívrohamot, mint nő, azonban több komoly kockázati tényező jobban fokozza a nők relatív kockázatát, mint a férfiakét. A magas vérnyomás több mint 8 százalékkal jelentett nagyobb szívrohamkockázatot a nők, mint a férfiak számára, az 1-es típusú diabétesz esetében ez majdnem háromszorosa volt a férfiakénak, a 2-es típusú diabéteszé 47 százalékkal volt magasabb.

Egy másik, lengyel vizsgálat pedig arra a megállapításra jutott, hogy a nők a már riasztó jeleknél sokkal ritkábban hívnak mentőt, kérnek segítséget, mintha azt férfi családtagjuknál észlelnék.

„A magas vérnyomás szerepe a betegségek kialakulásában egészen biztos. Ugyanakkor népbetegség is, hiszen a felnőtt társadalom 30 százalékát érinti, az idősebbek között pedig 60–70 százalék előfordulásának a gyakorisága. Az idősek között egyértelműen több a hipertóniás nő, mint a férfi” – hívta föl a figyelmet dr. Masszi Gabriella, a Magyar Kardiológusok Társasága hipertónia-munkacsoportjának vezetőségi tagja, a „Harc a női szívekért” kuratórium elnöke, a Magyar Menopauza Társaság főtitkára.

„A nők magas vérnyomását komolyabban kell vennünk, ugyanis több olyan életszakasz van, amely csak rájuk jellemző, és amikor a magas vérnyomásnak különösen nagy a veszélye. Ilyen az áldott állapotban, illetve a változás kora. Az életkorral párhuzamosan nő a vérnyomás is, ami egyértelműen növeli a betegség kockázatát. A változás korát követően a nőknek sokkal tudatosabban kell odafigyelniük önmagukra, az egészséges életvezetésre, a napi rendszerességgel végzett testmozgásra, ez lehetőleg heti 150 percet jelent, illetve alapvető a helyes táplálkozás. Nagyon fontos, hogy tudja az adatait, mérje rendszeresen a vérnyomását, a testsúlyát, legalább félévente kérjen laboratóriumi vizsgálatokat” – tanácsolta Masszi Gabriella.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei