Hány allergiás él az országban? Összeírják az érintetteket

Egyes becslések szerint körülbelül kétmillió allergiás ember él Magyarországon. A hazai patikai forgalmi adatok alapján az utóbbi öt évben 6,5 százalékkal emelkedett azok száma, akik allergiás tüneteik enyhítésére gyógyszert szednek.

Allergiaszezonban antihisztaminból háromszoros, szemcseppekből tízszeres fogyasztást regisztrálnak a gyógyszercégek. Orrfolyás és szemviszketés esetén a vényköteles termékekre átlagosan havonta 1400–1730 forintot költöttek a betegek.

Ősszel az európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) keretében feltérképezik a hazai lakosság körében az allergiás megbetegedéseket – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Világgazdasággal. A kérdezőbiztosok 2019. szeptember közepe és december közepe között tízezer személyt keresnek majd fel, a válaszadás önkéntes lesz, és az első adatközlések 2020 májusára várhatók.

Utoljára 2014-ben készült elemzés a hazai 15 éves és annál idősebb lakosság körében a pollenallergiásokról. Akkor a szénanáthások aránya 14,7 százalék volt, szemben az európai uniós átlaggal, amely elérte a 17 százalékot. Az őszi kérdőíveken nemcsak a szénanáthára, hanem az ekcémára és az ételallergiára vonatkozóan is tesznek fel kérdéseket.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei