Hamarosan indul az allergiaszezon

Az enyhe idő beköszöntével párhuzamosan a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger és a tölgy virágzásával az első tavaszi hónapokban elkezdődik a hivatalos pollenszezon. Az allergiás tünetek időszakában nem javasolt bőrpróbát végeztetni, így aki tavaly két hétnél tovább szenvedett orrfolyástól, tüsszögéstől vagy szemviszketéstől, annak tanácsos az allergiás panaszok jelentkezése előtt vagy később, a tünetek lecsengése után elvégeztetnie a vizsgálatot – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

Pollenallergiás tünetek gyanúja esetén fül-orr-gégészeti vizsgálatot követően kerülhet sor a specifikus allergének kimutatására bőrteszttel vagy vérből. A bőrpróba (Prick-teszt) során az allergént az alkar bőrére csepegtetik, majd felületi karcolást követően figyelemmel kísérik a bőr reakcióját – ismertette dr. Kraxner Helga. A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa elmondta, hogy amennyiben 15–20 perccel a karcolást követően a karcolás helyén a bőrön kiütés keletkezik piros udvarral körülvéve, valamint ez a pozitív bőrreakció arra az allergénre jelentkezik, aminek hatására a páciensnek tünetei vannak, az allergia ténye megállapítható.

A szakember hangsúlyozta, hogy az allergia kezelésére szolgáló antihisztaminok, szisztémás szteroidok vagy egyéb gyógyszerek torzíthatják a teszt eredményét. Sőt szélsőséges esetekben az allergiás szezonban végzett bőrteszt súlyos kockázatot is jelenthet. Hogy miért? A klinika adjunktusa elmagyarázta, hogy az allergiás tünetek provokálása kis százalékban úgynevezett anafilaxiás reakciót válthat ki, ami ödémával, fulladással, keringési és légzési elégtelenséggel járó életveszélyes állapot. A vizsgálatra ezért a tünetmentes időszak a legalkalmasabb, így aki tavaly a márciustól október végéig tartó pollenszezonban két hétnél hosszabban tapasztalt orrfolyást, szemviszketést, könnyezést, tüsszögést, annak érdemes a következő hetekben vagy a panaszok lecsengése után egy vizsgálattal alátámasztani az allergiát.

Hozzátette ugyanakkor, hogy bizonyos állapotok esetén – pl. erős tünetek, asztma, bizonyos gyógyszerek szedése alatt – csak vérvétel útján tudják meghatározni a reakciókat kiváltó allergéneket. A bőrteszttel ellentétben a vérvizsgálat allergiaszezonban is végezhető, a jelentkező tünetek és az antihisztamin ugyanis nem befolyásolják a vérvizsgálat eredményét.

Dr. Kraxner Helga kiemelte, az allergia gyógyszeres kezelését a várható szezon kezdete előtt 1–2 héttel érdemes elkezdeni. Legnépszerűbbek az antihisztaminok, amelyek tabletta, orrspray és szemcsepp formájában is kaphatóak. Az allergia oki kezelésében alkalmazott úgynevezett immunterápiát szintén időben, az adott allergén megjelenése előtt néhány hónappal kell elkezdeni, de csak abban az esetben hatásos a kezelés, ha a páciens legfeljebb egy-két domináns allergénre érzékeny.

Az egyetemi adjunktus hangsúlyozta, bárhogy is döntünk, tüneti vagy oki terápiát választunk, az allergiás tüneteket nem szabad elhanyagolni, a kezeletlen allergiás náthából ugyanis akár egyik évről a másikra allergiás asztma alakulhat ki.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei