Hallgass és vigyázz a szívedre!

Milyen betegségekre figyeljünk változókorban?

Menopauzát követően a hormonális változások miatt jellemző módon megnő az esélye egyes betegségek kialakulásának, illetve a meglévő betegségek rosszabbodásának. Nézzük, vajon mire kell odafigyelni!

Szív- és érrendszeri betegségek

Amikor az ösztrogénszint lecsökken, nő a kardiovaszkuláris betegségek kockázata. A szívbetegség mind a nők, mind a férfiak esetén vezető haláloki tényező. Sokat tehet mindenki azért, hogy a szívbetegségeket megelőzze, többek közt abbahagyhatja a dohányzást, csökkentheti a vérnyomását, rendszeresen sportolhat, egészségesen étkezhet alacsony zsír- és magas rosttartalmú ételek fogyasztásával.

Fotó: Shutterstock
A menopauzás időszakban a teherviselési mozgás, mint a gyaloglás és a kocogás a legfontosabb Fotó: Shutterstock

Csontritkulás

A menopauzát követő pár éven belül a csontok sűrűsége csökkenésnek indul, ami növeli a csontritkulás kockázatát. Csontritkulás következtében a csontok meggyengülnek, fokozódik a csonttörések kockázata. Posztmenopauzában különösen a combnyak, a csukló és a csigolyák törése valószínű. Megelőzésképpen gondoskodni kell a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitelről: kb. 1200–1500 mg kalcium és 800 nemzetközi egység D-vitamin naponta. Bár az erőnléti, izmokat fejlesztő mozgás is hasznos, csontritkulásban – különösen annak korai szakaszában – a teherviselési mozgás, mint a gyaloglás és a kocogás a legfontosabb.

Vizeletinkontinencia

Az ösztrogénszint csökkenése miatt a hüvely és a húgycső rugalmassága csökken, ezért köhögés, nevetés vagy emelés során a vizelet elcseppenhet (stresszinkontinencia).

Hízás

A menopauzát követően sok nő hízásnak indul. Posztmenopauzában kevesebb tápanyagra van szükség, akár napi 200–400 kalóriával is csökkenhet a szükséglet.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

Akár ez is tetszhet A szerző további művei