Halász Judit: azt szeretném, hogy örüljenek, mosolyogjanak az emberek

Számos generáció Halász Juditon nőtt fel. Hangja és személyisége nemcsak a kicsiket varázsolja el, az ötvenesek is szívesen dúdolgatják dalait a mai napig. Koncertjei jelentős családi eseménynek számítanak. Így a kisgyermektől a nagymamáig mindenki ott van, akár vidéken, akár a fővárosban ad koncertet. Gyermeknapon már ötödik éve Debrecenbe utazik, ahova a fővárosból is szívesen mennek, hogy megnézzék. Ötvenhárom éve van a színészi pályán, több ezer koncertet adott, mintegy száz színdarabban szerepelt, és huszonnégy albuma jelent meg. A színházi évad lassan véget ér, ám a naptára továbbra is tele van a fellépések időpontjával. Fáradhatatlanul dolgozik.

Az utóbbi években családi esemény lett a Halász Judit-koncert. Bárhová is megy az országba, mindenütt jó érzéssel és telt házzal fogadják. Nem fárasztó?

Az utazás fárasztó, korán kell kelni, sminkelni, frizurát csinálni. De a közönség rengeteg örömöt ad. Jó velük együtt énekelni. Jó látni, hogy egy koncert összehozza a családokat. Komoly munka ezért úgy megszerkeszteni egy előadást, hogy az mindenkihez szóljon, ugyanígy a különböző korok költőinek verseit sem könnyű egy-egy gondolatra, ötletre felfűzni.

Több évtizede lép fel gyermekeknek szánt lírai dalokkal, sok-sok vers az Ön tolmácsolásában vált országosan ismertté. Sőt, az iskolában az én gyermekeim is úgy tanulják a Weöres Sándor verseket, hogy Önt hallgatják meg elsőnek.

Az úgynevezett gyerekversek hatalmas változáson mentek keresztül az elmúlt évtizedekben. A kortársak sokszor érdekesebbek, izgalmasabbak a korábbiaknál. Természetesen a repertoárban régi és új dalok is vannak. Így biztos, hogy ugyanúgy sorra kerül Nemes Nagy Ágnes vagy Bródy János is.

Önnek sikerült az elmúlt évtizedekben egy másik műfajt megteremtenie, amelyet nem csak a gyermekek szeretnek.

Azt hiszem, hogy mi Bródyval olyan dalokat csináltunk, amiket szívesen hallgatnak a gyermekek és a felnőttek is. Olyan versekből, amelyeket a gyerekek is megértenek, de felnőttként több jelentést is felfedezünk bennük.

Mi a titka?

Talán az, hogy a kezdetektől fogva sikerült a legjobb csapatot összegyűjteni. A fantasztikus csapat mellett pedig azt szeretném, hogy örüljenek, mosolyogjanak az emberek, és ha ez sikerül, akkor az nekem is öröm.

Már iskolások az unokái, mennyi időt tudnak együtt tölteni?

Igen, ők már elég nagyok. Az egyik unokám gitározik és vízipólózik,  a másik  a nyelvtanulásra fordít több időt, a harmadik csak keresi önmagát, de néha minket is meglep, milyen érdekes dolgokat produkál… Néha már nehéz összehozni, hogy együtt legyünk, hiszen nemcsak én, de ők is elfoglaltak az iskola miatt. A nagypapa a legaktívabb a családban. Ő sokszor szokta hozni-vinni őket, sőt néha még a tanulásban is segít.

Szigorú vagy engedékeny nagymama?

Én csak egy nagymama vagyok, lehetek velük engedékeny, mert nem az én felelősségem a nevelésük, az mind a szülőkre hárul. Ám az is igaz, hogy a szülőknek túl sok teher van a vállukon, hiszen a gyermekek nevelésén kívül még a saját életüket is építeniük kell. Ezért a nagyszülő sokszor esik abba a hibába, hogy a gyereknevelésben szeretne sok terhet levenni a szülők válláról, de az emberi természet olyan, hogy ezt nem nagyon tűri! Mindenki maga szeretné megtapasztalni a küzdelmet is, hogy aztán az esetleges sikert is a magáénak érezhesse. Én, mint nagymama, igyekszem nem beleszólni semmibe. Ez persze nem mindig egyszerű, hisz egy házban lakunk, de egyre fegyelmezettebb nagyi vagyok!

Ön szerint milyen a mai világban gyermeknek lenni?

Gyermeknek lenni mindig jó. Persze a gyerekek ezt csak akkor tudják meg, mikor már felnőnek. És hogy jó legyen a gyerekkor, az a felnőtteken múlik! Persze, sokat kell tanulni… De az élet maga is tanulásból áll. És a jó pap is holtig tanul!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei