Halálos betegségekkel is karöltve jár a pocak

Mára hölgyeket is veszélyezteti, nem árt vigyázni

A férfiak azért eresztenek pocakot, mert ez az alapértelmezett zsírtározó hely számukra – mondta el dr. Zhaoping Li. A Kaliforniai Egyetem táplálkozáskutatója a Live Science-nek adott interjúban hozzátette: úgy kell elképzelni, mint egy csomagtartót, melybe probléma nélkül lehet pakolni.

Túltömni a csomagtartót

De ez a tárhely véges, így ha túl sokat eszünk és nem mozgunk eleget, akkor a zsír a májban, a hasnyálmirigyben és az izmokba halmozódik fel. Ekkor jönnek a nagyon is valós egészségügyi problémák, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterin és vérnyomás, majd a szívbetegségek – tette hozzá a szakember.

A combban felhalmozott zsír nem hordoz magában olyan veszélyeket, mint a combtájéki Fotó: Shutterstock
A menopauzás hölgyek figyeljenek

Ezzel szemben a nők az ösztrogén miatt inkább a csípőtájt és a lábukban, különösen a combukban tárolják a zsírt. Ezt a nagyon is szükséges energiát használják fel a terhesség és szoptatás alatt. A doktor hozzátette, hogy a nők alapvetően több zsír tárolására képesek, mely a túlélésünk része.

A csípőtájt és a combban felhalmozott zsír nem kötődik úgy a már fent említett bajokhoz, mint a hastájéki zsír. Ugyanakkor a nők is „túltömhetik a csomagtartójukat”, ami ahhoz vezet, hogy ők is pocakot ereszthetnek, majd jönnek a fent említett nyavalyák – húzta alá a szakember.

A menopauzával a nők ösztrogénszintje is esik, ami ahhoz vezet, hogy a testük a csípőtájék és a comb helyett hastájékon halmozzák fel a zsírt. Ez a magyarázat arra, hogy idősebb nők hajlamosak a pocakeresztésre – teszi hozzá a szakember.

A kis pocak is lehet veszélyes

A magas tesztoszteronszint, illetve az alacsony ösztrogénszint – ami hátterében különféle betegségek állhatnak – szintén pocak kialakulásához vezethet a hölgyeknél – hívta fel a figyelmet Mitchell Roslin, a New York-i Lenox Hill Kórház orvosa.

Az életmódunk határozza meg, mekkora pocakkal vagyunk kénytelenek élni Fotó: Shutterstock

Li pedig kiemelte, hogy a genetika és az életmódunk határozza meg, hogy mekkora „hasunk” lehet. A hátulütője mindennek az, hogy akár már egy kisebb pocak is egészségügyi kockázatokat hordozhat, hiszen lehet, hogy genetikai okok miatt nem tud nagyobbra nőni. Ami ugye oda vezet, hogy magas a koleszterin és szívbetegség is kialakulhat.

Rák és csontritkulás

A táplálkozáskutató mindenkit arra sarkall, hogy szabaduljon meg a pocakjától, hiszen a fent már említett veszélyek mellett olyan igen komoly betegségekhez is „hozzásegítheti” viselőjét, mint a demencia és a rák, nőknél pedig a csontritkulás.

Szerencsére, ha elkezdjük a mozgást, akkor az első hely ahonnan ugranak a kilók, az a pocak.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: egészség

Akár ez is tetszhet A szerző további művei