Halálfélelmem volt a norvégiai atlanti-óceáni út fura hídján

Lavinaveszély, köd, óceán, kőomlás és éles kanyarok… Olyan utakról írok most, amelyeket csak extra profi sofőröknek ajánlottak: íme 12 ízelítő a világ legveszélyesebb útjaiból.

A vezetéssel töltött idő sokak számára egy kis szünetet jelent a napi forgatagban. A mostani összeállításában szereplő utakon azonban ez nem teljesül. A lista a National Geographic és a Guiness-rekordok könyve segítségével készült, s hogy mennyire életszerű, azt magam is tudom igazolni, hiszen az egyik halálúton én is átkeltem.

Atlanti-óceáni út, Norvégia

Ez a norvégiai atlanti-óceáni út fura alakú hídja volt. Busszal mentem át rajta, s mivel a híd nagyon magas, s a csúcson eltorzítva kanyarodik, így igazán félelmetes. A hatalmas hullámok gyakran átcsapnak rajta, emiatt az út rendre csúszós, vizes, sőt télen kicsit jeges is. Amikor átkeltünk a hídon, attól tartottam, hogy kapunk egy hatalmas hullámot, ami besodor minket a busszal együtt az óceánba. De szerencsére a sofőrünk kivárta a megfelelő pillanatot, amikor átsuhantunk a meredek hídon, s lefelé menet tudott annyira fékezni, hogy akkor meg ne csússzunk bele a jéghideg háborgó óceánba, átszakítva a védőkorlátot. Az átkelés végén megérdemelte a tapsot.

De akkor most lássuk a top 12-es listát, a halálutakat sorban.

Khardung La, India
 1. Khardung La, India. Ez a világ legmagasabban elhelyezkedő útja. A Himalája hegyszorosán érdemes fokozottan figyelni a kőomlásokra.
 2. Kuoliang-alagút, Kína. Az 1200 méter hosszú alagút az egyetlen lehetőség Kínában, hogy a Tajlang-hegyeken át a civilizáció a korábban teljes elhagyatottságra ítélt Kouliang falujába jusson.
 3. Dalton Highway, Alaszka. Az olajvezetékek mentén haladó út Alaszka legészakibb csücskéhez, a Prudhoe-öbölnél feltárt olajmezőkhöz vezet. A Dalton Highwayt a világ legjegesebb útjának tartják.

  Eshima Ohashi híd, Japán
 4. Eshima Ohashi híd, Japán. A világ harmadik legmagasabbra nyúló hídját, bármilyen meglepő is, nem egy hullámvasút-rajongó tervezte. A forma azért volt szükséges, hogy átférjenek alatta a legnagyobb hajók is.
 5. Atlanti-óceáni út, Norvégia. A lenyűgöző látványnak köszönhetően a turisták egyik kedvenc útja az atlanti-óceáni út. Azonban a hullámok gyakran felcsapnak az úttestre, így épp annyira veszélyes, mint lenyűgöző.
 6. Zoji La, India. A Himalája hegységben található hágó amellett, hogy tele van szikladarabokkal, elképesztően szűk. Különös kihívást jelent egy jármű és egy állatcsorda találkozásakor.
 7. Hana Highway, Hawaii. A Maui szigetén futó autópályát számos egysávosra szűkülő híd díszíti. Emellett pedig sokszor teljesen le kell zárni a földcsuszamlások okán.
 8. Kolima, Oroszország. A „halál ösvényeként” is ismert utat a Sztálin-rezsim alatt építették a munkatábor foglyai. A szűk út neve ezáltal nem csak a kísérteties látványt jelöli.
 9. Yungas út, Bolívia. Ezt az utat az Inter-American Development Bank hivatalosan is a világ legveszélyesebb útjának kiáltotta ki. Az út évente 200-300 emberéletet követel.
 10. Passage du Gois, Franciaország. Az utat csak bizonyos órákra nyitják meg egy nap, a további időszakban ugyanis teljesen elárasztja a dagály.
 11. Kaukázusi út, Oroszország. Újabb keskeny, jeges út. A látvány azonban lenyűgöző.

  Transzfogarasi út, Románia
 12. Transzfogarasi út, Románia. A Transzfogarasi út 1970-1974 között hatalmas (anyagi és emberi) áldozatok árán épült meg.A hivatalosan 7C elnevezésű országút 151 kilométer hosszú, az igazán érdekes, szerpentinekkel teli része a Fogarasi-havasokban kanyarog 91 kilométer hosszan aVidraru-gáttól Cârțișoara helységig. A legmagasabb pontja 2042 méter magasan van – innen egy alagúton keresztül lehet átjutni a hegylánc fő gerincén. Alagútból egyébként öt van a legveszélyesebb 91 kilométeres szakaszon, hídból és viaduktból pedig nem kevesebb, mint 578. Két történelmi országrészt köt össze: Erdélyt és a Havasalföldet.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook-boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat. Ha szeretnél fél áron hozzájutni a népszerű utazási riportkönyveimhez, akkor menj a főmenüben a Könyv rovathoz, s on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50% engedménnyel!

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik bannerhirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei