Hajfestés természetes anyagokkal

A szépségért meg kell szenvedni, de nem az egészségünk kockáztatásával. A hajfestés teljesen általános gyakorlatnak mondható idehaza is, de nem mindegy, hogy az ember mit ken a fejére. Vannak ugyanis kifejezetten káros anyagokat tartalmazó szerek és teljesen természetes megoldások is.

Sok festék, amit a boltokban lehet vásárolni, illetve amiket a fodrászok használnak, kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmaznak mérgező anyagokat. Ezek bőrirritációt okozhatnak, de felszívódva akár a DNS-lánc mutációjához is vezethetnek, ami pedig rákot okozhat. Még ha ez utóbbi daganatos betegség kialakulása havi-kéthavi egy boltban és nem az aluljáróban vett hajfesték használata esetén viszonylag csekély is, vélhetően inkább mondana le mindenki a kívánt hajszínről, ha azzal biztosan elkerülhetné a rákos megbetegedést. Van aranyközépút, vagyis amikor a hajfestés miatt nem kell betegségtől, allergiától, fejviszketéstől és egyéb problémáktól tartani. Az interneten se szeri, se száma azoknak az oktatóvideóknak, amelyekben azt mutatják be, hogyan lehet olcsón, házilag hajfestéket kutyulni. Ezek jelentős része azonban vagy egyáltalán nem működik, vagy csak kis hatásfokkal. A pepecseléssel elmegy az idő, és a megtakarításból sem lesz semmi, mert a haszontalan keverék a végén a kukában végzi.

A Conversation című lapban Madeleine Bussemaker, az University of Surrey vegyipari mérnöki karának oktatója arról számolt be, hogy a közelmúltban kutatásokat végeztek az ultrahangos hajfestéssel. Az eljárással a haj jobban beszívja a festéket, a színe és a végeredmény is sokkal jobb lesz, mint a hagyományos festéseknél. Bár – a hagyományos eljárásokhoz hasonlóan – ez is károsíthatja a hajszálakat.

A maradandó, hosszú távú hajfestés lényege, hogy a hajszálak pórusain keresztül jutnak be a festékanyagok, illetve más, a keverékben lévő molekulák, amelyek a hajon belül összekapcsolódnak. Így pedig már nagyobbak, mint a pórus „kijárata”, így bent is maradnak. A hajszínezők olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek megtapadnak a haj fehérjéin, a külső rétegen. Mindkét esetben az ammónia segít a felszín fellazításában, ezzel javítva a festék bejutásának és megtapadásának esélyét.

Lehet azonban természetes anyagokat is használni erre a célra. Ilyen például a henna, amit már az ókori Egyiptomban is használtak. Barnától a feketéig különböző árnyalatok érhetők el vele, természetes és nem káros anyag, azonban a hajszínezőkhöz hasonlóan a felületen tapad meg, így viszonylag sűrűn meg kell ismételni a festést. Nem mellesleg pedig vásárláskor csak megbízható forrásból szabad beszerezni a hennát, nagyon sok ugyanis a szándékosan vagy gondatlanságból szennyezett por, amivel így sokkal nagyobb veszélynek tehetjük ki magunkat, mint az ipari hajfestékek jelentős részével. A feketeribizli-kivonat is jó hajszínező, már akkor, ha valaki vöröses-rózsaszínes hajra vágyik. Vannak városi legendák a kávé, a tea, a répa, a hagyma, a cékla, a szójaolaj és más étkezésre szánt, tehát nem mérgező anyagok hajszínező hatásáról, ezek azonban a legtöbb esetben rövid időre szóló eredményt hoznak, vagy egyáltalán nem hatásosak. A napfényről mindenki tudja, hogy remekül kiszőkíti a hajat, azonban azt is tudni kell, hogy az UV-sugárzás hatására a hajszálak elvékonyodnak, létfontosságú zsírokat és nedvességet vesztenek.

A jövő talán az ultrahangos festésé – állapítja meg a szakember. Kecskék szőrének befestésével kísérleteztek, mivel ezen patások szőrzete hasonlít leginkább az emberek hajához. Az ultrahang – az ammóniához hasonlóan, de sokkal kevesebb károkozással – nyithatja meg a haj pólusait, így pedig sokkal könnyebben bejutnak például a már említett hennás pakolások is. Ideális körülmények között a festék jobban beszívódik, hosszabb ideig megmarad a szín és fényesebb lesz a haj. Az elektromikroszkópos vizsgálatok azonban a dolgok kevésbé szerencsés együttállásakor azt mutatták, hogy ezzel az eljárással is sérülhet a haj, az ultrahang által létrehozott buborékok ugyanis károsíthatják a felszínét. A megoldás továbbfejlesztésével azonban létrejöhet egy egészségre ártalmatlan, a hajat sem károsító festési eljárás. És akkor senkinek sem kell a hűtőben összeválogatott illatozó élelmiszereket kenegetnie a fejére, ha divatos színre vágyik, vagy egyszerűen az ősz szálakat szeretné elrejteni a kobakján.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei