Hagyományos kínai orvoslást alkalmazó központ nyílik Celldömölkön

Hagyományos kínai orvoslást alkalmazó központ és egy hozzá kapcsolódó apartmanpark alapkövét rakták le Celldömölkön a Vulkán gyógy- és élményfürdő szomszédságában.

A 600 millió forintos beruházás kínai magántőkéből valósul meg. A kivitelezés ősszel kezdődik és 2019 év végéig készül el – mondta az ünnepség után az MTI-nek Heinrich Máté, a fejlesztést magyar részről koordináló Nyugat-Magyarországi Innovációs Centrum igazgatója.

A kínai befektetők azt várják, hogy évente tízezer pácienst is kezelhetnek majd a központban, a gyógyturizmus növekedése pedig a szálláshelyek további bővítését teszi majd szükségessé – tette hozzá.

Ágh Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Vas megye északi részén az elmúlt években 10 milliárd forintot meghaladó turisztikai fejlesztés történt, ehhez illeszkedhet az új beruházás.

Fehér László (CSÖCE), Celldömölk polgármestere emlékeztetett: 2005-ben nyitották meg a Vulkán gyógy- és élményfürdőt, majd 2012-ben a JUFA osztrák szállodalánc építtett négycsillagos szállodakomplexumot, egyben korszerűsítették a fürdőt is.

Csou Hszin-csan, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa elmondta: a kínai turisták érdeklődése nő Magyarország iránt, 2016-ban 160 ezer, 2017-ben már 230 ezer kínai turista érkezett ide, az idén várhatóan 300 ezren érkeznek.

Ezt és a gazdasági kapcsolatokat is ösztönzi szerinte, hogy Budapest és Peking között közvetlen repülőgépjárat van, és további fejlődést hoz, hogy közvetlen járat indítását tervezik az idén Sanghaj és Budapest között.

Jü Fu-csienYu Fujian, a Hagyományos Kínai Orvosi Szervezetek Közép- és Kelet-európai Szövetségének elnöke kiemelte: a beruházáshoz hozzájárult, hogy az Európai Unió országai közül Magyarországon ismerték el törvénybe foglalva a hagyományos kínai orvoslást.

A projektismertetőben elhangzott: a közeli Ság hegy vulkáni eredetű bazalthegy, magnetikus gyógyhely, amely csakúgy, mint a Vulkán fürdő gyógyvize, a kínai gyógyászatban is fontos eszköz lehet.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei