Hagyományos ízek, egészséges köntösben – húsvétra ajánljuk

Húsvétkor számtalan finomság kerül az asztalra. Az ünnepi menü egyik fontos eleme a sonka és a tojás. A tojás a húsvéti ünnep talán legjellegzetesebb jelképe. A kereszténység elterjedésével vált szokássá, hogy amikor megünnepelték Jézus Krisztus mennybemenetelét, a hívők a feltámadást jelképező tojást ajándékoztak egymásnak. Ám a hagyományok szerint vannak, akik nyulat és bárányt is készítenek. Ezúttal Buday Péter mesterszakács segít a seniorplus.hu olvasóinak, hogy még ízletesebbek és egészségesebbek legyenek ezek az ételek.

Az ünnep nagypéntekkel indul, ezen a napon rengetegen böjtölnek, legalábbis a keresztény kultúrkörben. Érdemes ezért ebédre halat fogyasztani, amely nemcsak egészségesebb, de nagyon jól illik az ünnepi menühöz – ajánlotta Buday Péter. Szombat este van a feltámadási körmenet, ekkor kerül az asztalra a füstölt sonka. Figyeljünk arra, hogy a megvásárolt húsvéti sonkát szellős, hűvös helyen tároljuk. Szeleteléskor próbáljuk nem szálirányban szeletelni, így omlósabb lesz. Szeletelés előtt dermesszük meg hűtőszekrényben a sonkadarabot. Ezáltal az állaga kemény lesz, így egész vékony szeleteket tudunk szelni. Ha már ünnepről van szó, érdemes a drágább, de jó minőségű sonkát választani, amiből akár pár szeletet is elég vásárolni – tanácsolta Buday Péter. Sok helyen ilyenkor különböző ízesített vajat és jófajta kalácsot tálalnak hozzá. Ám lehet finom teljes kiőrlésű kenyeret is szeletelni hozzá. Ne feledjük a zöldségeket, hiszen ilyenkor már van újhagyma és medvehagyma, valamint retek. A fűszeres borsos-tormás, enyhén citromos vajat pedig bármelyik háziasszony könnyen elkészítheti. Hiszen csak kenhetővé kell dolgozni a kívánt mennyiségű vajat, majd beletesszük a finom reszelt tormát, megborsozzuk, picit sózzuk, és néhány csepp citrom is kerülhet bele.

Készítsünk báránysültet zöldségágyon!

Lehet, hogy egy picit drágább alapanyag, de érdemes az ünnepet emlékezetessé tenni egyszer-egyszer valami különlegessel – emelte ki jó tanácsként a mesterszakács. Receptje szerint vásároljunk báránycombot és az elkészítés előtt egy nappal pácoljuk be, hogy jól összeérjenek az ízek. A pácba tegyünk rozmaringot, bazsalikomot, borsot, összezúzott fokhagymát, mindehhez adjunk olajat és ezzel kenjük be jó alaposan. Sózni csak a sütés előtt szabad. Majd 180–200 fokos sütőben süssük meg zöldségágyon. A zöldségágyba tegyünk sárgarépát, fehérrépát, majd egy dl fehérbort, egész borsot, babérlevelet, fokhagymát és vöröshagymát. Ezek adják meg a szaft ízét. Ha a bárány megsült és a zöldségeket is kiszedtük, akkor a szaftot forraljuk be egy kis vajjal, tárkonnyal és ezzel tálaljuk. Ám kínálhatjuk krumplival is, fontos a teljes értékű fehérje. Sőt enyhén fokhagymás babbal is. Ehhez a mirelit zöldbabot felcsíkozott szalonnán és apróra vágott vöröshagymán megfuttatjuk. Majd pici sóval, borssal, fokhagymával és felkockázott paradicsommal ízesítsük a meggőzölt zöldbabot.

Bátran választhatunk nyulat is főfogásként

A megvásárolt nyúl gerincét vegyük ki, és 2–3 cm-es darabokra vágjuk fel a színhúst – magyarázta Buday Péter. Készítsük el a következő módon: tegyünk egy főzőedénybe vajat, rá egy kisebb adag újhagymát és felkockázott sárgarépát, ízesítsük sóval, borssal és frissen reszelt gyömbérrel. Erre tegyük rá a megsózott nyúlhúst és pirítsuk meg. Majd a szaftot forraljuk be tejszínnel és főtt széles metélttel tálaljuk.

Hidegtál a locsolkodóknak

Ha egészségesebben szeretnék a tojást megtölteni, akkor semmiképp ne használjanak majonézt, pláne nem készen kaphatót – tanácsolta a mesterséf. Készítsük el egyszerűen a következőképpen: vásároljunk jó minőségű görög joghurtot, és azt ízesítsük pici sóval, borssal, majd tegyünk bele ízlés szerint mustárt és pici porcukrot, valamint citromlevet. Ezt jól keverjük össze. Majd töltsük meg vele a tojásokat. Egy másik variáció a tojásba a paszternák- vagy fehérrépakrém. Ehhez főzzünk meg két nagyobb paszternákot, természetesen hámozzuk meg főzés előtt. Majd ha kihűlt, pürésítsük, és azután sózzuk, borsozzuk. A kívánt mennyiségű vajjal keverjük habosra és tegyünk bele citromlét. Ám ezt a krémet többféleképpen használhatjuk. Tehetünk bele tormát, ha pedig már nagypénteken elkészítjük, akkor olajos halat is törhetünk bele. Nagyon finom halkrémet lehet ily módon kapni. De ledarált füstölt sonkát is tehetünk bátran a hal helyett. Ám készíthetjük a kaszinótojást úgy is, ha pár főtt tojást krumplinyomón áttörünk, majd ízesítjük sóval, borssal és mustárral plusz egy kis vajjal kikeverjük mindezt krémmé. Az így megkapott tölteléket töltsük be a tojásokba. Majd tegyük a hűtőbe tálalásig. A sonkatekercs elkészítéséhez ezúttal ne sajnáljuk a pénzt a drágább sonkára, hiszen a legtöbb helyen szeletben is árusítják és akár egy-két deka is lehet egy szelet. Az előbb felsorolt tojáskrémből válasszunk ki egyet és tegyünk bele reszelt tormát, majd azzal töltsük meg a szeleteket még vasárnap és a locsolók jövőre is követelni fogják. Ám akár hétfő reggel is kínálhatjuk már a családnak. Ne feledjünk a hidegtálhoz franciasalátát készíteni. A borsót ne főzzük, csak gőzöljük, így nem puffaszt és több vitamin is marad benne.

Stílusosan csokitojást töltsünk desszertnek

Vásároljunk olyan jó minőségű csokiból készült tojásokat, amelyeket könnyen ketté lehet választani. Majd egy csomag marcipánból vágjunk le három darab dobókocka nagyságú darabkát. Ezt tegyük egy desszerttányérra. A marcipánra állítsuk rá a tojások két felét külön-külön. A csokikat töltsük meg forró vaníliapudinggal (vagy vaníliakrémmel). Nagyon jól néz ki, ahogy a forró krém átolvasztja a csokitojást, és az beleolvad a vaníliába. Erre mondják, finom és szép. A családok többsége ugyan számos süteményt készít, de ezt próbálják ki, érdemes – ajánlotta a sztárséf.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei