Ha húsvét, akkor sonka!

A húsvéti asztalról sehol sem hiányozhat a sonka. Nem mindegy azonban, hogyan választjuk ki, majd miként készítjük el az ünnepi eledelt. Íme néhány jó tanács.

Mit és mennyit vásároljunk?

A boltokban, piacokon kapható sonkák választéka igen széles. Mivel egyre többen keresik a kevésbé zsíros termékeket, kelendőek a különféle kötözött sonkák, illetve a nagyobb combokból, frikandóból, lapockából készített sonka is jó választás lehet. Azok számára, akik az ünnep alatt csak egyszer-kétszer esznek a sonkából, bőven elegendő egy 1,5–2 kilós hús, míg azoknak, akik többször is fogyasztanának belőle, illetve ahol nagyobb a család, az 5 kg-os és annál nagyobb darabok ajánlhatóak.

A kötözött sonkák esetében sokan tartanak attól, hogy a szép külcsín gyenge belsőt takar. Célszerű ezért olyan terméket választani, ahol félbe vágták a húst, így látjuk, mit vásárolunk.

A metszet sokat elárul a sonkáról. Nemcsak a zsírtartalommal szembesülhetünk, hanem azt is láthatjuk, hogy jó minőségű hússal van-e dolgunk. A jó füstölt sonka színe egyöntetű bordó, sötétrózsaszínbe hajló, a metszeten nincsenek véraláfutások.

Ha gyors páccal érlelt sonkát szeretnénk, semmiképp se válasszunk olyat, amelynél a fóliázott hús körül nedvesség látszik. Ilyenkor ugyanis biztosak lehetünk benne, hogy gyenge minőségű áruval van dolgunk.

Így főzzük a sonkát!

A sonkát langyos vízben mossuk meg, majd áztassuk be fél-egy napra és egy nagy edényben annyi hideg vízben tegyük fel főni, hogy a víz teljesen ellepje. Körülbelül annyi órán keresztül főzzük, ahány kiló a nyers sonka. Amikor megpuhult, zárjuk el a tűzhelyt és a saját levében hagyjuk kihűlni. Leöntjük a levét, majd a sonkát hideg helyre tesszük. A főzőlevét felhasználhatjuk levesek, főzelékek ízesítéséhez, de főzhetünk benne keménytojást is, amelynek különleges ízt ad a sonkalé.

Néhány jó tanács

– A nagyon füstös sonkát akár több napig is áztassuk, miközben többször cseréljük ki az áztatóvizet!

– Ha nagyon ki kell áztatni a sonkát, akkor a főzővízben pótoljuk a sómennyiséget és a fűszereket (babérlevél, borókabogyó, szemes bors)!

– Ízesíthetjük a főzővizet saját ízlésünk szerint szegfűszeggel, fahéjjal, csípős paprikával is!

– Feltétlenül a saját főzővizében hagyjuk kihűlni a sonkát, mert különben kiszárad!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei