Gyűrűs gólyák bukkantak fel a csanádi pusztákon

Három gyűrűs gólyát figyeltek meg a napokban a Körös–Maros Nemzeti Park csanádi puszták részterületén. Kettőt Magyarországon, egyet pedig Németországban jelöltek néhány évvel ezelőtt a szakemberek.

A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóságnak egy gazdálkodó jelezte, hogy kaszálás közben olyan gólyákat látott, melyeknek a lábán gyűrűk voltak. Az adatok leolvasása után kiderült, hogy az egyik gólyát 2015-ben a Bács-Kiskun megyei Madarason gyűrűzték, a másikat pedig 2016-ban a Pest megyei Farmoson.

Előbbi tehát mintegy 110, utóbbi pedig 133 km-re bukkant fel a korábbi gyűrűzési helyétől. A harmadik gólyát Németországban jelölték. Az egyik, Magyarországon gyűrűzött madarat azóta már Pitvaroson egy fészek mellett is látták, tehát valószínűleg itt költ.

Hazánkban minden évben gyűrűznek gólyákat, változó számban, a fiókák mintegy 1–5 százalékát. Jelentős részük sajnos már fiatal korában, a vonulás során elpusztul, de sokakat évekkel később is viszontlátunk.

A Körös–Maros Nemzeti Park területén is minden évben felbukkan néhány gyűrűs gólya. A rekordot az a példány tartja, amely már kilencedik alkalommal tért vissza Magyarcsanádra költeni. Ezt a madarat 2005-ben láttuk el jelölőgyűrűvel. A csanádi pusztákon még mindig bőséges a gólyák számára a táplálékfelhozatal. Főként a Montág-pusztán vannak még vizes területek, ahol kétéltűek után kutathatnak. Emellett rovarokat is nagy mennyiségben találnak a környéken.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei