Gyula: Hamlet minden mennyiségben

A Gyulai Várszínház XIV. Shakespeare Fesztiválját idén Hamlet és társai címmel rendezik meg. Az egyik legismertebb shakespeare-i művet, a Hamletet rendhagyó hazai és külföldi (olasz, román, orosz, angol) előadásokban tekintheti meg a közönség július 9–15. között Gyulán. Sőt nemcsak a shakespeare-i remekmű kerül a középpontba, hanem a különböző átiratai, parafrázisai is. Íme az idei Shakespeare Fesztivál nemzetközi programja.

Metropolis (Victor Ioan Frunză) – Hamlet

A nemzetközi hírű román rendező, Victor Ioan Frunză ezúttal az 1960-as évek Helsingörjébe helyezi a Hamlet-történetet, és családi drámaként kínálja. De az előadás többet vállal annál, hogy az érzelmeinkre hasson – megráz, felébreszt. A román kritika az elmúlt évtizedek legfelkavaróbb Hamlet-előadásának nevezi. Olyannyira, hogy 14 éven aluli nézőinknek nem is ajánlják.

Teatro Potlach – Shakespeare Overture / Olaszország

 A Teatro Potlach egy több mint negyven éve fennálló Színházi Kutató- és Kísérleti Műhely, székhelye az olaszországi Fara Sabinán van. Művészeti identitása színházi produkciókban, utcaszínházi előadásokban, workshopokban és rezidens művészi és pedagógiai programokban nyilvánul meg, amelyek a kifejezés és az előadás technikáinak széles skáláját alkalmazzák.

A színház találkozik a legfejletteb technológiákkal, mely lehetőséget ad egy újszerű és innovatív dramaturgia létrehozásárára. Az előadás szerves része a költői hatású szuggesztív élő zene. A Shakepseare Ouverture, a minden idők legnagyobb írójával való új találkozáson túl, a szépség himnusza, azé a szépségé mely napjainkban olyan múlékony.

Unteatru – Hamlet / Románia

Megbosszulható vajon a bűn? Hamlet, míg azon igyekszik, hogy elégtételt vegyen apja meggyilkolásáért, tulajdonképpen önmagán áll bosszút, és eljut egészen a hallgatásig. Ez az előadás nem a már jól ismert cselekményt mondja fel, hanem a megtorlásprojekt belső filmjét követi, szigorúan a dán királyfi szemszögéből. Ne várjunk megszokott külsőségeket, korhű jelmezt vagy mesés díszleteket, itt az idő, a jellemvonások, a lelki történések értékelődnek fel. A Hamlet lényege elevenedik meg: a dráma belső esztétikai és erkölcsi eszköztárának köszönhetően három olyan különleges színészi alakításban, melyek valósan teszik fel a lenni vagy nem lenni kérdését.

Flute Theatre – Hamlet, ki van ott? / Nagy-Britannia

Így még garantáltan sosem látta a Hamletet! A Nagy-Britanniából érkező előadás a főhős kettős tudatában kutat. Mindössze hat színésszel ragadja meg a shakespeare-i tragédia lényegét, belesűrítve azt egyetlen véres éjszakába, amely Hamlet anyjának esküvőjét követi. Hajnalra már csak egy sírásó marad életben. Egyszerre bensőséges és kortárs darab, mely a megkettőződött tudat és a gyász sajátos működését értelmezi, s melyet eredetileg traumát átélt nézőknek szántak. ​A Flute Theatre társulata régóta elkötelezetten szociális érzékenységű, komoly eredményeket értek el például autista gyerekeknek és családjaiknak szánt előadásaikkal, melyekkel körbejárták a világot.

Kolyada Színház – Hamlet / Oroszország

A Kolyada Színház Hamletje Európa és Ázsia határterületéről, Jeketyerinburgból érkezik Gyulára. Az alapító színész, rendező és drámaíró Nikolaï Kolyada – aki ezt az előadást is rendezte – még 2001-ben ígérte meg: ez lesz a közel másfél milliós város legjobb színháza. Azóta már nemcsak Oroszországban, de Európa számos helyén a legkeresettebb társulatok között találjuk. Ez a Hamlet olyan, akár egy pogány ünnepély – erőteljes képeit sokáig felidézzük majd. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de az biztos, hogy kimozdít egyensúlyi helyzetünkből, nem maradunk érzéketlenek a látottak után. A shakespeare-i szöveg dekonstrukciójával Kolyada a sötét herceg legnagyobb kérdéseire irányítja a figyelmet.

  Tiger Lillies – Hamlet

A londoniak egyik kedvencét, egy  brit kultzenekart hallhatnak-láthatnak, akik erre a különleges produkcióra vesznek jegyet. Valódi show-ra lehet számítani egy olyan formációtól, akik az underground státuszból indulva közel harminc év alatt meggyőzték a közönséget: az a mód és tehetség, amellyel a zenei és előadásmódbeli rétegeket vegyítik, tulajdonképpen utánozhatatlanná és megkerülhetetlenné teszi őket. A háromfős, provokatív banda zenéjében ott találjuk a kabaré, a varieté, a punk és az opera elemeit, de ugyanilyen természetességgel a cigány- vagy cirkuszi zenét és a francia sanzonokat, a Koldusopera motívumait. Martyn Jacques, az együttes frontembere a kasztrált énekesek stílusát tanulta meg, és hangszerhasználatuk is teljesen eltér a megszokottól. A Hamlet-előadásban nemcsak zenei, de egyúttal mélyreható színházi élményre is számíthatunk, kortárs cirkuszi jelenetekkel és óriásbábokkal. A dán rendező, Martin Tulinius értelmezésében a csábítás, a szerelem, a bosszú, az árulás és a halál egyvelege sötét humorral itatódik át.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei