Gyerünk Székesfehérvárra! Király lesz!

Augusztus 18–20. között 50%-os vasúti kedvezménnyel utazhat a koronázásra!

Komoly- és könnyűzenei koncertek, táncok a nagyvilágból, életre keltett középkor, vásári forgatag, fölénk magasodó óriásbábok, koronázási ceremónia, zene és tánc – nem túlzás azt állítani, hogy páratlan élmények várnak a látogatókra az augusztusi Székesfehérvári királyi napokon!

Találkozhatunk az óriásbábokkal Székesfehérvár főutcáján

A királyi napokra készülve már a júliusi hétvégéken is találkozhatunk az óriásbábokkal Székesfehérvár főutcáján, hozzájuk hagyományőrző csoportok csatlakoznak bemutatókkal, velük hangolódunk a megnyitóra, a Fény utca varázslatára, a Koronázási Ünnepi Játékok középkori forgatagára és a szertartásjátékra, amely dén II. András koronázását idézi meg a Nemzeti Emlékhelyen.

Néptáncosok

Az augusztus 10-i megnyitót követően a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivállal veszi kezdetét a királyi napok. Persze, hogy ebben az évben is eljön Fehérvárra a világ! 10 ország csoportjainak, no meg a vendéglátó Alba Regia táncosainak tapsolhat a közönség a belvárosi táncszigeteken, folkesteken és a fesztiválligetben. A népművészeti fesztivál a népi mesterségek, a hagyományok, a gyönyörű viseletek bemutatása mellé igazi vásári hangulatot kínál a látogatónak, erről kikiáltók is gondoskodnak majd. A népi mesterségeket űző iparosok nemcsak portékájukat hozzák a városba, de meg is mutatják, hogyan készülnek azok, sőt megengedik, hogy az érdeklődő látogató maga próbálkozzon, mondjuk a fazekaskorong nem is olyan egyszerű kezelésével.

A komolyzene kedvelői a zeneirodalom egyik legnagyszerűbb alkotását hallhatják a Musica Sacra keretében. Rossini: Petite Messe Solennelle művét a magyar történelem kiemelt jelentőségű helyszínén, Székesfehérváron a Szent István által építtetett Nagyboldogasszony Bazilika romjai fölé épített csodálatos színpadon élvezhetik a nézők, amely különleges atmoszférával egészíti ki a hangzást.

Az augusztusi nyári esték „tartozéka” évek óta a könnyűzenei koncertek sora, ezek idén sem hiányoznak a kínálatból. A Zichy-színpadon a hazai élvonal legjobbjait vonultatják fel a szervezők 2018-ban is, köztük a Magna Cum Laude nagykoncertjét élvezhetjük.

Óriásbábok

A királyi napok csúcspontja az egykori koronázásokat megidéző Koronázási Szertartásjáték augusztus 18–19-én. Az Árpád-házi királyaink életét liturgikus királylegenda formájában életre keltő, monumentális produkció a Nemzeti Emlékhelyen, a magyar uralkodók egykori koronázó és temetkezési helyén várja a magyar történelem iránt érdeklődőket és a látványos szabadtéri színpadi játékok kedvelőit. A különleges szabadtéri előadásra ellátogatók bekapcsolódhatnak a Székesfehérvári királyi napok programjaiba is, igazi középkori hangulatú forgatag részesei lehetnek az előadásnapokon a Székesfehérvár belvárosában zajló Koronázási Ünnepi Játékokon. Esténként a belvárosban a házfalakon II. András életének legfőbb mozzanatai köszönnek vissza interaktív történelmi képregényként. Ne csodálkozzanak akkor sem, ha az Árpád-házi uralkodókat és családtagjaikat megszemélyesítő 17, közel öt méter magas királyi óriásbáb egyike szembe jön a főutcán! A Fehérvári királyok páratlan történelmi, hagyományőrző felvonulásával augusztus 20-án találkozhatunk. A látványos menetet több száz táncos és hagyományőrző kíséri, majd az ünnepi közgyűlést követően a határon túli táncegyüttesek a Táncra magyar! esten az emberiség legegyetemesebb nyelvén, zenével és tánccal ünnepelnek.

Augusztus 18–20. között 50% vasúti kedvezménnyel utazhat a koronázásra!

Utazási kedvezmény után érdeklődni: Tourinform Székesfehérvár

Telefon: (06-22) 537-261

E-mail: szekesfehervar@tourinform.hu

www.turizmus.szekesfehervar.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei