Retrófesztivál a Tabánban

Hobo és Bill, a Mini, Tibusz és a Beatrice is a legendás helyszínen lép fel május elsején

Gyere el a Tabánba, bulizzunk együtt a könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszínén! A koncertek ingyenesek, így bárki részese lehet az igényes magyar élőzenének – szól a szervezők meghívója a május 1-jén 14.30-kor kezdődő Tabán Fesztiválra.

A Tabán elsősorban az LGT territóriuma volt annak idején, és a munka ünnepén a legvidámabb barakk jelképévé nőtte ki magát: még nem volt Sziget, a zenei fesztiválok ma ismert léptéke teljesen elképzelhetetlen volt. A lefojtott társadalom üdítő pillanatai voltak a tabáni bulik, melyek generációk sorába égtek bele: kockás ing, csőgatya, loboncos haj, isteni csajok és dübörgő basszus. Ja, és a melltartó sem volt divat.

A Tabán a munka ünnepén a legvidámabb barakk jelképévé nőtte ki magát az átkosban Fotó: Facebook/Tabán Fesztivál

Kicsit kevesebb a haj és nagyobb a has, de sebaj

A fesztivál aztán ilyen-olyan okok miatt egy időre kimúlt, még szerencse, hogy néhány éve a szervezők ismét felemelték a zászlót, visszaadták ennek generációnak azt, ami jár: egy szabad délutánt. A fesztivál ismét kivívta magának azt a rangot, amelyet a ’70-es években jelentett a magyar könnyűzenei életben, fogalmaznak meghívójukban a szervezők, és igazuk van: a „nagy öregek”, a „régi bölények” hatvanon túl is hozzák, amit korábban. Kicsit kevesebb a haj és nagyobb a has, de a rock and roll fiatalon tart.

A 2017-es Tabán Fesztivál fellépői
– Maxisun – Abaházi Csaba és a MégEgyKör – Török Ádám és a Mini – Beatrice – Bill és Hobo – Tátrai Band

Szóval nem egy retróbuli lesz Korda Gyurival. Az elmúlt években cirka negyedmillió embert szórakoztattak az előadók, akik egész karrierjük során élen jártak az élőzene népszerűsítésében. Leírni is bénaság, de ma már az is esemény, ha nem play backről megy a buli… A zene szabadsága felülírhatatlan élmény, pláne, ha a legjobbak művelik.

Földes László (Hobo) és Deák Bill Gyula énekel a Hobo Blues Band harmincéves jubileumi koncertjén 2008. szeptember 27-én a Papp László Sportarénában Fotó: MTI/Kovács Tamás

Itt a régi Mini, újra együtt Hobo és Bill!

A felhozatalt erősíti, egyúttal többgenerációs élménnyé teheti, hogy Hobo és Bill (újra együtt!), Tátrai Tibusz és Török Ádi, illetve a ricse, ricse Beatrice előtt fiatal zenekarok vezethetik fel a bulit, így vica és versa, oda és vissza egyaránt jó lehetőség nyílik a korosztályi ellentétek áthidalására.

Ismét a régi zenészekkel áll a Tabánban színpadra 40 év után Török Ádám és a Mini. Papp Gyula, Nagy István és Tóth Dénessel készülnek egy fergeteges koncertre. Persze most is lesz azért némi újdonság, hiszen a hazai rock-blues élet egyik legmeghatározóbb fuvolása néhány nóta után kiegészíti a régi csapatot, négy csinos hölggyel, egy vonósnégyessel.

Török Ádám, a Mini együttes vezetõje meglepetéseket tartogat a május elsejei koncertre Fotó: MTI/Beliczay László

– Nemcsak új dalokat, de néhány régit is új hangzásban adunk majd elő. A Tabán mindenképpen megérdemli, hogy maximálisan jó legyen a buli, és varázslatossá tegyük ismételten a helyszínt – árulta el a Mini vezetője, aki hozzátette: az 1972. május elsejei, Tabánban tartott első buli óta mindig is méltóképpen próbáltak a fellépők a jó hangulatról gondoskodni minden évben. – Bill és Hobo is újra együtt lép fel, ahogy a régi szép időkben, hiszen ne feledjük: Kell a barátság, ahogy ezt a Mini is vallja – fogalmazott Török Ádám.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei