Gyaloglással az egészségért

Nem kell rögtön drasztikus módszerekhez folyamodni, hogy beiktassunk egy kis mozgást a mindennapjainkba. Adunk néhány tippet, hogy észrevétlenül előtérbe kerüljön az egészség.

Egy 35 éves 65 kg-os nő 30 perces lassú sétával kb. 188 kalóriát éget el. Ez több mint két szelet fehér kenyér vagy 4 dkg csoki. Közepes intenzitású gyaloglással ez már 268 kalória, ami több mint 3 szelet kenyér vagy 5 dkg csoki. Ha ugyanezt egy ilyen korú 90 kg-os férfi csinálja, akkor a lassú sétával 146 kalóriát éget, ez 3 dkg csoki vagy majdnem 2 szelet kenyér és kevesebb mint 4 dl sör. Ha tempósabban menetel, akkor 259 kalória bánja, azaz 5 dkg csoki vagy majdnem 7 dl sör.

Szállj le előbb a buszról, a metróról, a villamosról! Ha például az M2-vonal leghosszabb megállóját gyalog teszed meg, akkor a Keleti pályaudvartól a Puskás Ferenc stadionig kb. 1800 métert gyalogolsz mintegy 20–25 perc alatt. Vagy ha két villamosmegállót sétálsz az Oktogontól a Jászai Mari térig, akkor is megteszel 20 perc alatt mintegy 1,5 kilométert. Nem nagy dolog, igaz?

Járt utat járatlanért igenis hagyj el! Ha mindig mindenki a jól bevált dolgok szerint élné az életét, mennyi felfedezésről maradnánk le! Szóval menj haza kerülőúton, ezzel az egészségedért is teszel és felfedezheted a lakóhelyed szépségeit, változásait. Munka után neked is jár egy kis magánidő!

Ha kisgyereked van, akkor a napi séta gyakorlatilag kötelező! Kellemeset a hasznossal: húzz kényelmes edzőcipőt, vedd kicsit tempósabbra a sétát és máris égnek a kalóriák! Észre sem veszed és a napi levegőzéssel könnyen összejön 10–12 ezer lépés is.

A kutyus is karban tart, hisz a napi – akár többszöri sétát – a négylábúak is igénylik. A reggeli kávé helyett kiváló ébresztő a séta, a friss levegő, és a mozgás munka előtt stimulálja az agyat.

Ha nincs időd napi nyolc-tízezer lépést megtenni, akkor azt a legújabb kutatások szerint napi háromszor 10 perc tempós gyaloglással is kiválthatod. A mérsékelt intenzitású testmozgásnak számos kedvező egészségügyi hatása van.

Ha motivációra, megerősítésre vágysz, tölts le a telefonodra ingyenes lépésszámláló applikációt. Így mindennap nyomon követheted, hány lépést tettél, mennyi kalóriát égettél. Hidd el, hamar függővé tesz, és ha még nem érted el az aznapi célod, biztosan gyalog viszed le a szemetet a hatodikról!

A gyaloglás hatékony zsírégető, remekül edzi a szív- és érrendszert, a tüdőt, javítja a tüdőkapacitást, ezáltal növeli az állóképességet. Segítségével számos népbetegség (pl. magas vérnyomás, csontritkulás, elhízás, cukorbetegség) megelőzhető, kordában tartható. Formálja a fenék, a comb és a vádli izmait, emellett a core-izmokat és a karokat is igénybe veszi. Oldja a stresszt, hisz a gyaloglás hatására is termelődnek boldogsághormonok a szervezetben.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei