Glaukoma világnapja: szemvizsgálatra buzdítanak az orvosok

Érdemes ötven felett panaszok nélkül is évente egyszer szemvizsgálatra bejelentkezni. A szembetegségek egy része ugyanis szinte észrevétlen módon, panaszmentesen jelentkezik. Erre hívják fel a figyelmet a szakorvosok a zöldhályog világnapja alkalmából. Hasonlóan sok problémát okozhat a makuladegeneráció is, az időskori szembetegségek egyike. Fontos a helyes táplálkozás és életmód, amivel ha nem is védhetjük ki a betegségek többségét, de mindenképpen megóvhatjuk az éleslátásunkat.

Tíz éve, 2008-ban rendezték meg először a Glaukóma Világszervezet és a Glaukómás Betegek Világszervezetének kezdeményezésére a zöldhályogbetegek világnapját. Célja a lakosság széles körű felvilágosítása e betegségről, a rettegett vakság megelőzésének lehetőségeiről – magyarázta a seniorplus.hu olvasóinak dr. Járai Katalin szemorvos. A zöldhályog – amely a 40 év feletti lakosság mintegy két százalékát érinti – ma még gyógyíthatatlan betegség, de korai diagnózissal, hatékony gyógyszeres kezeléssel és rendszeres orvosi ellenőrzéssel a látás akár egy életen át megőrizhető. A kezelésben nem részesülők azonban visszafordíthatatlan látáskárosodásra, végső stádiumban teljes vakságra lehetnek ítélve.

A világnap apropóján ingyenes szűréseket és lakossági tájékoztatókat rendeznek a következő hetekben, érdemes ezért a helyi szakellátó rendelőknél érdeklődni. Erre a betegségre is szűrnek egyébként oly módon a szakorvosok, hogy amennyiben ötven felettiek jelentkeznek be hozzájuk egy vizsgálatra, őket alaposabban megnézik, hogy ezt is kiszűrjék – magyarázta a szakorvos.
És hogy mi a zöldhályog? A betegség rohamokat okoz, ami miatt a szaruhártya enyhén bezöldül. A szemben megemelkedik a nyomás a csarnokvíz termelődésének változása miatt, ami a látóideg vérellátását akadályozza. Ezáltal a zöldhályog látásromlást okoz, sőt rövid időn belül teljes vaksághoz vezet. Kezelését minden esetben a betegség felfedezése után azonnal meg kell kezdeni szakorvos segítségével. Ne feledjük: a legkorszerűbb gyógyszerek a magyar betegek részére is rendelkezésre állnak. A kezelésben nem részesülők a betegség előrehaladtával visszafordíthatatlan látáskárosodásra, végső stádiumban teljes vakságra lehetnek ítélve.

A zöldhályog hosszú ideig teljesen tünetmentes

Mivel a zöldhályog hosszú ideig teljesen tünetmentes, semmiféle panasszal nem jár, sokan nem is tudnak betegségükről, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a látásuk már nagymértékben megromlott. Még a fejlett nyugat-európai országokban is minden diagnosztizált glaukómásra jut egy diagnosztizálatlan, aki nem tud betegségéről, miközben látása folyamatosan károsodik. A szemész szakorvos azonban speciális, fájdalommentes vizsgálattal már akkor is felismeri, és sikeresen tudja kezelni a betegséget, amikor a páciensnek még egyáltalán nincsenek panaszai.

Az éleslátás romlásáért egy másik betegség is felelős lehet

Az ötven év felettieket érintő látásromlás egyik leggyakoribb oka a makuladegeneráció. A makula – sárgafolt – a szem ideghártyájának egy kicsi, de igen fontos területe – magyarázta dr. Járai Katalin szemorvos. Itt egyesülnek a szembe érkező fénysugarak, ez a terület felelős a nagy felbontású éleslátásért és a színlátásért. A makula a szemfenék egyik legérzékenyebb területe, ereket nem tartalmaz, táplálását az alatta fekvő érhártya végzi. Ha ártalom éri, akkor a központi látás károsodik. Az időskori makuladegeneráció (AMD) az ötvenévesnél idősebbek mintegy hatodát érinti, és világszerte a látásvesztések feléért felelős. A központi látás romlik, a látott kép torzul, például az egyenes vonalak görbülnek. Sajnos a szemüveggel korrigált látásélesség csökken, a látott kép részletei kevésbé kivehetők, például nehezebb az arcok felismerése, a betűk homályosabbak. Főként a kontrasztélesség csökken és a színek élénksége tompul. A makuladegeneráció kezdetben még nem okoz panaszt, gyakran szemüveg rendelése alkalmával lehet egyébként felfedezni – tette hozzá a szakorvos. A korai diagnózis szempontjából ezért is fontos az 50 év felettiek időszakos szemészeti vizsgálata. Érdekes, hogy az utóbbi években derült fény arra is, hogy a betegségnek genetikai háttere is valószínűsíthető. A makuladegeneráció általában családi halmozódást mutat. Abban az esetben, ha mindkét szülő hordozza a kóros gént, a betegség kialakulásának kockázata akár négyszeres is lehet.

Óvjuk szemünket!

Szemünk egészsége érdekében fontos a helyes táplálkozás, a sport és a megfelelő életmód. Ma már ugyancsak fontos, hogy az UV-fénytől is védjük szemünk világát. Így aki szemüveges, mindenképpen olyat vásároljon, amiben UV-fényszűrő is van.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: egészség

Akár ez is tetszhet A szerző további művei