Giselle – őrült szerelem a Margitszigeten

Őrület és világokon átívelő szerelem. Mi kell még egy kellemes nyári estéhez? Először lesz látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpad gyönyörű környezetében a rejtelmes német mondakörből megalkotott romantikus balett, a Giselle! A színpad különleges, burjánzó természeti adottságai miatt sosem látott módon elevenedik meg a bemutatása óta töretlen népszerűségnek örvendő, túlvilági lényekkel benépesített, szenvedélyes klasszikus balett.

Hogy mire képes a szerelem, azt senkinek sem kell bemutatni. Tonnányi irodalmi és zenei művet köszönhetünk ennek a sokszor ellentmondásokkal teli érzésnek. De nem csak egy boldog szerelmi történet képes nagy dolgokat kihozni az emberből. A viszonzatlan érzelmek számos jeles mű alapjául szolgáltak.

A bűbájos villik és az esküvőjük előtt meghalt menyasszonyok történetét feldolgozó Giselle is egy reménytelen szerelem történetét meséli el. A címszereplő Giselle egy életvidám, naiv parasztlány előbb beleőrül, majd belehal abba, hogy Albrecht gróf hazudott neki és nem lehetnek egymáséi.

Az első felvonás történetmesélése csak egy apropó arra, hogy a második felvonásban árnyalakokat láthassunk táncolni. A becsapott és elárult szerelmes ugyanis halála után kísértő villivé válik, olyan szellemmenyasszonnyá, aki éjfélkor megjelenik és új áldozatokat keres az élők között, hogy halálba táncoltassa a hűtlen férfit.

A Giselle híres „megőrülési jelenete” az első felvonás végén a balettrepertoár egyik legnehezebb jelenete mind tánctechnikai, mind pedig a színészi megformálás tekintetében. Az pedig már történelem, hogy ez az egyik első olyan egész estés balett, amiben a táncosok lábujjhegyre emelkedtek és spicc-cipőt használtak. És ha már történelem, Giselle a kor divatikonja is lett. A középen elválasztott és fület eltakaró frizura a címszerepet táncoló művésznek köszönhette sikerét. Az 1841-es premier után mindenki ilyet akart.

https://www.youtube.com/watch?v=8MpkoBhHdHs

Akár ez is tetszhet A szerző további művei