Gerincbetegeknek: műtét és gyógyszer helyett hatékony terápiák

A gerincprobléma népbetegség, az évről évre egyre romló morbiditási adatok pedig azt jelzik, hogy óriási hiányosságok vannak a betegség megelőzése terén. Az Országos Gerincvédő Egyesület elnöke, Almásy Csilla a betegek világnapján hívja fel a figyelmet az egyre súlyosabbá váló helyzetre. 

Az Országos Gerincvédő Egyesület nemrég kezdte meg működését. A szervezet célja, hogy tevékenysége révén javuljon a lakosság egészségi állapota, és segítséget nyújtson az egészségkárosodás megelőzésében. Kiemelt feladatának tekinti, hogy előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal fejlessze az egészségtudatos életmódot és mozgáskultúrát. Ennek érdekében átfogó népegészségügyi programot és szakmai párbeszédet sürget.

Az Országos Gerincvédő Egyesület elsődleges prevenciós célul a gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztését, az iskolai testnevelés, az egyes sportegyesületeknél folyó sporttevékenység egészségtudatosabb, preventív szemléletű megvalósítását, másodlagos prevenciós célul pedig a fiatal felnőttek, felnőttek egészségtudatos élethez való hozzásegítését tűzte ki edukáció és mozgásprogramok segítségével.

Az egyesület fontos törekvése az aktív és nyugdíjas korosztály támogatása a fájdalommentes, egészséges élet, a minél tovább tartó aktív életmód megvalósításában. Emellett kiemelt célnak tekinti az esésprevenciót és a gerincbetegségen, műtéten átesettek visszasegítését a mindennapi élet tevékenységeihez.

Az Országos Gerincvédő Egyesület olyan szakembereket tömörít, akik hosszú évek óta eredményesen kezelik a különböző gerincproblémákat. Az egyesület elnöke szerint tapasztalatuk és módszertani ismereteik egy mihamarabb létrehozandó, átfogó népegészségügyi program alapjául szolgálhatnak.

Almásy Csilla

– A prevenciót jobban hangsúlyozó népegészségügyi programra, továbbá a gerincproblémákkal küzdők hatékonyabb támogatására van szükség. Ne a műtét vagy a gyógyszer legyen az egyetlen megoldás, miközben hatékony terápiák tucatjával tudunk segíteni a fájdalmakon. Legyen végre a páciens az első! – hangsúlyozta Almásy Csilla, az egyesület elnöke.

– Küldetésünk, hogy ez megvalósuljon, ezért azokba a megyeszékhely városokba, ahol az önkormányzat is felelősséget érez a probléma megoldása iránt, szeretnénk megszervezni az „ország gerinctornáját”. A nagy sikerű őszi budapesti esemény után szakértő stábunk május 18-án elsőként Székesfehérvárra látogat el.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei