Gazdag nyugdíjas leszek!

Három okos lépés ötven felett, és biztosított a gondtalan élet

Ötven, és főleg hatvan felett a nyugdíjazás már nem egy távoli, ködös cél, ami még várhat. Még annak is napról napra közelebbi a nyugdíjazás, aki úgy tervezi, addig dolgozik, amíg csak tud. Ez pedig azt jelenti, itt az ideje egyre inkább komolyan venni a megtakarítást, különösen azoknak, akik még nem tettek félre eleget.

A hazai lakosság több mint fele nem rendszeres megtakarító, és csupán a dolgozók 34 százalékának van kifejezetten nyugdíjcélú termékekben félretett pénze. Viszont a megtakarításba belevágni soha nem késő! Sőt!

A legszerencsésebbek életében ilyenkor még bőven zajlanak a legfontosabb kereső évek, de néhány nagy kiadás – például a lakáscél, vagy a gyerekek felnevelésének kiadásai – már mögöttük vannak.  Tíz-tizenöt év alatt jól megválasztott stratégiával pedig jelentős megtakarítást lehet felhalmozni. Egészségre, nyugdíjra. Nézzük, mi az a három lépés, aminek megtételével biztosíthatjuk magunknak a gondtalan nyugdíjas éveket!

Éljen lehetőségeivel! Éljen az adókedvezménnyel!

Gondoljon csak bele! Önkéntes pénztárakkal például adókedvezménnyel támogatva gyarapíthatja megtakarításait, ráadásul így nem csak nyugdíjkiegészítésre, de egészségügyi költésekre is előre lehet spórolni.

Ha egészség van, minden van

Aki hosszú távra tervez, az számoljon az egészséggel is. Míg a váratlan költségek megterhelőek, aki előre tervez, az ezen a téren is könnyen talál olyan megoldást, ami megfelel a költségvetésének.

 A legjobb nyugdíjazási megtakarítási tervet is néhány hónapon belül összezilálja, ha hirtelen nagyobb összeget emészt fel egészségünk megőrzése, vagy ha váratlanul drága kezelést, egészségügyi ellátást kell igénybe vennünk.

Nyugdíjterv 1×1

Tervezzen! Értékelje újra az időt, amit nyugdíjban fog tölteni és a kiadást, amit ez jelent. Aki alábecsüli, mennyit költ majd, amikor nyugdíjba vonul, komoly nehézségeken megy majd át a megszokott életszínvonala csökkenése miatt.

Mindig érdemes előre tervezni, és megtakarítást ezekhez a tervekhez igazítani: az élelmiszer, a ruházkodás és a lakhatás mellett kinek-kinek saját kedvteléseire is kell ilyenkor gondolni. Sőt próbaképpen lehet pár hónapig a szokásos helyett a várható/tervezett nyugdíjjövedelemből gazdálkodni, hogy kiderüljön a gyakorlatban is működik-e, amit papíron esetleg még élhetően, jól mutatott. Ha nem, akkor még nem késő módot találni a még aktívabb megtakarításra. Ha igen, akár az aktív években így megspórolt összeget is félre lehet tenni a jövőre.

De nem kell ilyen messzire menni, ha plusz forrást keresünk a megtakarításra. Sokan a gyerekek kirepülése után kisebb lakásba is költöznek, majd például a közüzemi kiadásokon így megspórolt összeget, vagy a régi, nagyobb lakás kiadásából származó összeget is megtakarítják nyugdíjcélra.

Ahogy közeledik a nyugdíj, a legtöbbeknek egyre fontosabb a biztonság is. Alacsony költségű és akár több befektetési portfóliót kínáló lehetőséget keresnek. És hol találják meg?

„A nyugdíjpénztárban takarékoskodók között az 50 feletti korosztály tagjai a legaktívabbak – mondta el dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke. – Egyéni befizetéseik folyamatos növelésével stabilan növelik a jövőjükre szánt összegeket, ráadásul a befizetések utáni 20%, akár 150 ezer forintos adókedvezménnyel is élhetnek.”

(X)

Megtakarítással kapcsolatos cikkeinket ezen linken találja: megtakarítás

Akár ez is tetszhet A szerző további művei