Füred megszorongathatja Siófokot

Ha az idei tendenciák folytatódnak, jövőre átalakulhat a dobogósok sorrendje a balatoni régió településeinek kereskedelmi szálláshelyein zajló turisztikai versenyben. Siófok a régóta őrzött második helyét átadhatja Balatonfürednek – számolt be a Balatontipp.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal napokban hozzáférhetővé vált friss adataiból kiderül, hogy az augusztus sem hozott változást az élen álló településeknél a kereskedelmi szálláshelyek forgalmában. A nyár végén inkább még markánsabbak lettek a már júliusban is tapasztalható változások.

A legnagyobb forgalmat bonyolító települések listáját Hévíz vezeti

Hévíz töretlenül az élen

A legnagyobb forgalmat bonyolító települések listáját összesítettben és a külföldi vendégek fogadásában is Hévíz vezeti. A város a 760 ezres teljes vendégforgalmával a top 25-ös csoportforgalmának 18,6 százalékát, a régió egészének 17 százalékát bonyolította az év első nyolc hónapjában. A város az év eddigi időszakában 6,9 százalékkal növelte forgalmát az előző év hasonló időszakához képest.
A külföldi forgalomnál ennél is nagyobb Hévíz részesedése. Itt a 467 ezer vendégéjszakája a top 25-be tartozó forgalom 32 százalékát jelenti. A város ebben a szektorban a top 25-ös átlaghoz hasonlóan 11,1 százalékkal javított a tavalyi eredményén.
A hazai turisták forgalmában Hévíz a harmadik helyen áll. A városban regisztrált 293 ezer vendégéjszaka 0,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Siófoki elbizonytalanodás

A belföldi forgalom szerint továbbra is Siófok áll a top 25-ös lista élén. A városban 382 ezer éjszakát töltöttek a hazai vendégek a kereskedelmi szálláshelyeken az év első nyolc hónapjában. Az eredmény 16,4 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszak forgalmától.
A külföldi forgalomban Siófok az átlagos szintnek megfelelő 11,3 százalékos javulást produkálta a 214 ezer eddigi vendégéjszakával, amivel a dobogó harmadik helyét szerezte meg.
A teljes vendégkör forgalma szerint Siófok a 2. helyen áll a 25-ös listán. Az augusztus végéig regisztrált 596 ezer vendégéjszaka 8,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Balatonfüred minden területen erősített

Füred: kérdés, mit hozott az úszó-vb

Miközben Siófok hazai eredménye visszaesett, Balatonfüred minden területen erősített. A teljes forgalom szerint a 3. helyen lévő település 570 ezer vendégéjszakája 11,5 százalékkal több a múlt évinél. A város a 342 ezer éjszakás belföldi forgalmával a 2. helyen áll. A forgalma ebben a szektorban éppen annyival, 16,5 százalékkal emelkedett, amennyivel Siófoké visszaesett. Ha ilyen eltérő mozgások a jövőben nem is várhatók, Füred akár a belföldi forgalomban, de az összesítettben is megszorongathatja Siófokot.
A külföldi forgalomban inkább a jelenlegi második helyét kell megvédeni. Itt a 228 ezres forgalom a tavalyihoz képest csak 4,8 százalékkal nagyobb a tavalyinál. A növekedés a top 25-ös átlagnak csak alig fele. A másokhoz képest visszafogott külföldi növekedést úgy produkálták, hogy közben az úszó-világbajnokság kapcsán ennek ellenkezőjét remélték.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei