Fronton innen, fronton túl

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2019. augusztus 17–20.

A nagy háború időszakába csöppenhetünk az augusztus 20-i hosszú hétvégén a skanzenben. Nemcsak az első világháború frontvonalbeli eseményei elevenednek meg a múzeumban, de a hátország életébe és a háború utáni mindennapokba is bepillantást nyerhetünk.

Ha szeretné átélni, hogyan sorozták be és képezték ki a katonákat az első világháborúban, milyen volt egy igazi közelharc, hogyan ápolták a sebesülteket és próbálták túlélni az élelmiszerhiányt a hátországban, akkor látogasson el a skanzenbe! A háborús életképek egyenruha-, felszerelés- és fegyverzetbemutatóval egészülnek ki. Újrajátszhatják az érdeklődők az I. világháború eseményeit a Döntések és döntéshozók interaktív társasjáték segítségével, ahol a feladatok megoldásához korhű tárgyakat, dokumentumokat kell megvizsgálni, morzét fejteni vagy korabeli cikkekben válaszokra lelni.

Tematikus vezetett túrák keretében megismerhetik a hátország életét vagy katonakönyvvel járhatják végig a múzeum első világháborús helyszíneit. Ismeretterjesztő beszélgetések, játékos kiképzés, a korszakhoz kapcsolható kézműves foglalkozások egészítik ki a programokat.

Pillantsunk be a házba, és keressük meg, milyen csomagot állítottak össze karácsonyra a fronton harcoló katonának! Ha kedvünk támad, a múzeum portáin mi is elkészíthetünk ezekből egy-két tárgyat. A textilműhelyben magunk is ügyeskedhetünk, hogy örömet szerezzünk „katonáinknak” egy-egy nélkülözhetetlen darabbal (sükösdi lakóház, alföldi mezőváros tájegység).

Hogyan gyűjtötték a gyógynövényeket a háború alatt? A népi gyógyászat és a gyógynövények háborús években betöltött szerepére irányítjuk a figyelmet a múzeum boszorkánykonyhájában, és bemutatjuk a frontra küldött vagy a hátországban használt gyógyhatású készítményeket (Észak-Magyarország, perkupai porta).

Háborús történeteket játszhatunk el fakanál- és ujjbábokkal a múzeumi bábszínházban (harkai lakóház pajtája, Kisalföld tájegység).

Az undi lakóházban (Kisalföld tájegység) kipróbálhatjuk, milyen lehetett tábori képeslapot készíteni. A korabeli képeslapot növényi festékkel díszítjük, kalligrafikus írással írjuk meg.

Készítünk bodzapuskát, hímzünk keszkenőt a hadba vonulóknak, festünk tábori képeslapot. Katonadalokat tanulhatunk és megkóstolhatjuk a háború alatt készült ételeket. Augusztus 20-án a Sebő Együttes koncertje zárja a négynapos rendezvényt.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei