Fogyni akar? Egyen!

Egy rendszeres étkezési minta követése jóval hatékonyabb módszer a testsúly szabályozására, mint a hagyományos diétázás, amely akár növelheti is a derékméretet és mentális problémákat okozhat – derült ki egy finn tanulmányból.

A Helsinki Egyetem kutatói tíz éven át követtek nyomon csaknem ötezer férfit és nőt – akik mindnyájan 24 évesek voltak a vizsgálat kezdetén –, hogy megfigyeljék a testsúlyukban bekövetkező változásokat és az egészségüket befolyásoló tényezőket.
A tanulmány egyik kulcsmegállapítása az, hogy a hatékony testsúlyszabályozásnak elengedhetetlen része a rendszeres étkezés.
„Noha a diétázás logikus megoldásnak tűnhet a testsúlyproblémák kezelésére, hosszú távon azonban valójában súlygyarapodáshoz és az étkezési gondok megszaporodásához vezethet” – mondta Ulla Karkkainen, a tanulmány társszerzője.
A rendszeres étkezési szokások hosszú távú jótékony hatásainak kiemelése mellett a tanulmány a megfelelő táplálékok bevitelének fontosságát is hangsúlyozza, mivel az hozzájárul az emberi szervezet normális működéséhez.
Az úgynevezett időzített táplálkozás (chrono-nutrition) elméletére épülő tanulmány – az elfogyasztott táplálékok anyagcserére gyakorolt hatásának vizsgálata az étkezések rendszerességének és gyakoriságának megfigyelésével – készítői felfedeztek továbbá egy sor olyan kockázati tényezőt, amely súlynövekedést eredményezhet mindkét nemnél.
Az eredmények szerint a nők esetében az egynél több gyermek szülése, az élettel való elégedetlenség és a cukrozott üdítők rendszeres fogyasztása, míg a férfiaknál a dohányzás volt a legsúlyosabb kockázati tényezője a súlygyarapodásnak.

A Cambridge-i Egyetem kutatói kizárólag nők bevonásával készítettek egy hasonló tanulmányt, amelynek eredményei alacsonyabb inzulin- és koleszterinszintet mutattak a résztvevőknél két hét rendszeres étkezés után, függetlenül az alanyok testsúlyától.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei