A finnek betegszabadságra mennek, ha elpusztul négylábú kedvencük

A fiatal finn munkavállalók kevésbé képesek szembenézni az élet nehézségeivel, mint a korábbi generációk, sokan közülük például betegszabadságot kérnek, hogy házi kedvencük halálát meggyászolhassák – állapította meg egy új finn tanulmány. Anna Koukkanan, a kutatás egyik résztvevője az intézet holnapján írta, hogy a fiatal munkavállalók akár egy szakítás vagy egy háziállat halála miatt is kivesznek betegszabadságot.

„A hosszú ideje gyógyító orvosok szerint az 1970-es években elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki beteget jelentett volna a háziállata halála miatt.”

A kutató szerint a változás jól türközi azt, ahogy a fiatal alkalmazottak a munkához viszonyulnak. Nagyobbak az igényeik a munkával és a munkahelyi elégedettséggel kapcsolatban, másfelől azonban hajlamosabbak arra, hogy szakemberhez forduljanak a lelki gondjaikkal, mielőtt a probléma komolyra fordul. Finnországban a munkavállaló általában maga dönti el, hogy egy – vagy akár három nap – betegszabadságra megy, az üzemorvosi igazolást elég később is beszerezni.

A finneknél ha elpusztul a család macskája, szinte mindenki elmegy betegszabadságra   Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Akár ez is tetszhet A szerző további művei