Fessük tojásainkat természetesen!

Közeledik a húsvét, és ismét szépen visszakúszott a magyar családok körébe a tojások festésének hagyománya. A gyerek miatt vagy a saját örömünkre próbáljuk ki ezúttal céklával, káposztával, hagymával a festést, és ne vásároljunk tasakos festékeket.

A magyar népi hagyományok szerint a húsvéti tojásokat pirosra kell festeni: a vörös szín Krisztus vérét jelképezi. A hagyományokhoz hűen szép vöröst kapunk, ha a lilahagyma külső leveleit tesszük egy főzőedénybe és abban főzzük a tojásokat 30–60 percet. Minél tovább ázik a tojás a lében, annál sötétebb lesz. Kisebb mennyiségű héj esetén szép levendulaszínt kapunk.

Áfonyateától szép kék lesz

Ibolyakék lesz, ha főzünk egy áfonyateát, és ebben 15 percig alacsony tűzön rotyogtatjuk a tojást, majd hagyjuk állni benne. Ám ha céklalevet készítünk, akkor a halványibolyától a mélyvörösig bármilyen árnyalatot kaphatunk, attól függ, mennyi ideig hagyjuk benne az előre megfőzött tojásokat. Főzzünk meg egy fej hámozott céklát, majd a zöldséget vegyük ki, és a lébe tegyünk egy evőkanál ecetet!

Káposzta és paprika: kéktől  a téglaszínűig

Ha vörös káposztával festünk, az apróra vágott vörös káposztára öntsünk annyi vizet, hogy ellepje, azt. Körülbelül fél óráig főzzük, majd a vizet lehűtjük és beletesszük a tojásokat. A vörös káposzta leve kékre festi a tojásokat, de csak akkor, ha hidegen helyezzük bele azokat. Szép barna tojásokat kapunk, ha a vöröshagyma vizében főzzük meg a tojásokat. Ne legyünk paprikásak akkor sem, ha nincs otthon semmiféle zöldség. Jó minőségű pirospaprika kell csupán körülbelül egy bögre vízhez, és narancsos árnyalatú vagy téglaszínű tojást tudunk festeni magunknak. 20–25 perc a főzőidő.

Majd ha megfestettük és megszáradtak a tojások, zsíros törlőruhával töröljük át és szép fényesek lesznek. Ha szeretnénk felakasztani barkaágakra, akkor mindenképpen nyersen fújjuk ki a tojásokat és utána fessük, no meg díszítsük!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei