Férfiak, csak óvatosan a Nappal!

A melanomával küzdő férfiak esetében fokozottabb a kockázata a prosztatarák kialakulásának, még akkor is, ha már legyőzték a bőrrák legsúlyosabb típusát – állapították meg ausztrál kutatók.

A Cancer Council NSW nevű szervezet szerint az eredményeik a napsugárzás elleni hatékony védekezés fontosságát hangsúlyozzák.
„Megvizsgáltuk az 1972 és 2008 közötti összes prosztatarák- és melanomadiagnózist” – mondta Visalini Nair-Shalliker, a szervezet kutatója. „A vizsgált időszakban csaknem 144 ezer férfinál állapították meg a két ráktípus valamelyikét. Azon férfiak közül, akiknél először melanomát diagnosztizáltak, 2114-nél állapítottak meg a későbbiekben prosztatarákot” – ismertette a vizsgálat részleteit a szakember.
Ez azt jelenti, hogy a korábban melanomával diagnosztizált férfiaknál „25 százalékkal nagyobb eséllyel állapítanak meg idővel prosztatarákot”.
Az eredmények különösen nagy súllyal bírnak Ausztráliában, ahol a melanoma és a prosztatarák előfordulási arányai a legmagasabbak közé tartoznak a világon.
A szervezet szerint az ausztrál férfiak körében a prosztatarák a leggyakoribb, míg a melanoma a harmadik leggyakoribb ráktípus.
Az ultraibolya sugárzásnak való kitettség a melanoma kialakulásához vezető elsődleges környezeti tényező, amely a bőrrákos esetek több mint 95 százalékáért felelős.
„Eredményeink azt sugallják, hogy a napsugárzásnak való kitettség közrejátszhat a prosztatarák kialakulásában, vagyis a Nap elleni védekezés mindennél fontosabb” – húzta alá Nair-Shalliker.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei