Fényvillamosok Magyarországon

A fényvillamosok eleinte karácsony környékén közlekedtek Magyarországon minden villamossal rendelkező városban. Ma már  egész decemberben és január első hetében is utazhatunk rajtuk. Ezeket a járműveket kívül égősorral látják el, melyeket sötétedés után felkapcsolnak és díszkivilágításban közlekednek.

A karácsonyi fényvillamos Magyarországon először 2009-ben Budapesten közlekedett. A szolgáltatás nevének helyesírása eleinte meglehetősen bizonytalan volt, írták nagybetűvel, köznévként, de idézőjelben is, mára azonban letisztulóban van. Debrecenben a szolgáltatást adventi fényvillamosnak, Miskolcon adventi villamosnak, Szegeden fényvillamosnak hívják. A népnyelvben elterjedt a csillamos kifejezés használata is.

Budapest

Budapesten november 29-én, pénteken 16 órakor a Jászai Mari térről ünnepélyes keretek között indult el az adventi időszak és az új év első hetének legnépszerűbb járműve, a fényvillamos. A több ezer ledtől pompázó szerelvény belsejében hópelyhekkel pettyezett ablakok mögül csodálhatjuk az ünnepi díszbe öltözött Budapestet. Az ünnepélyes megnyitót követően első útját hagyományosan a világ 10 legszebb villamosvonala közé választott 2-es vonalon tette meg. Az adventi villamos 2019. december 24-e és december 31-e kivételével vízkeresztig mindennap 16 órától szállítja az utasokat a 2-es, a 14-es, a 19-es, a 42-es, a 47-es, a 49-es, az 50-es, az 59B-s, a 62A-s és a 69-es villamosvonalakon. A járművön – amelyen érvényes jegy vagy bérlet ellenében lehet utazni – a balesetvédelmi és biztonsági szabályok, valamint a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett az egész időszakban lehet fotókat és vágóképeket is készíteni. Menetrendje megtekinthető a BKV Zrt. honlapján. A BKK honlapján az egyes járatok menetrendjeiben is megtalálható a fényvillamos pontos indulása.

Debrecen

A DKV Zrt. idén is elindítja adventi fényvillamosait, amik december 1-jén, vasárnap, közvetlenül a városi fények felkapcsolásával együtt kapnak ünnepi külsőt. A tavalyi év nagy sikerére tekintettel az adventi villamosokon egy-egy kör erejéig vasárnaponként kórusok varázsolnak ünnepi hangulatot.

Miskolc

Idén december elsejétől lehet utazni a kívül-belül ünnepi díszbe öltöztetett miskolci adventi villamoson, amelyet nyolcadik éve készítenek lelkesen a város közlekedési vállalatának dolgozói. A szerelvény különlegessége, hogy minden évben megújul, új látványelemekkel gazdagodik. Tavaly egy varázslatos, kívülről kézzel festett jégpalota várta az utasokat, idén egy bájos, szinte harapnivaló mézeskalács házikót készítettek a lelkes MVK-sok. A szerelvény ünnepi hangulatát a külső megjelenése teszi teljessé: több száz méter fénycső, számos fényfüggöny és 3D-s elem díszíti. A villamos belseje is megújult, a kandalló helyett a egy búbos kemence teszi meghitté a hangulatot, a kemence mellett pedig Puszedli boszi és Zserbó cica vigyáz a mézeskalács házikóra. A villamos középső része a házikó konyhája, két vége pedig a nappalivá alakult át, csodás adventi dekorációkkal.

Szeged

Idén már nem kettő, hanem három fényvillamosa van az adventi időszakban Szegednek. November 30-ától lehet utazni egészen január 5-ig. Mostantól több mint egy hónapon át tehát ez a három villamos is fokozza az adventi hangulatot Szegeden.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei