Felöltöztették az 1200 éves mocsári hullát

Rekonstruálták egy 1200 éves mocsári hulla, a bernuthsfeldi ember, becenevén Bernie viseletét ruhamaradványai alapján az alsó-szászországi Emdenben, a Kelet-frízföldi Tartományi Múzeumban.

A férfi tetemére – Észak-Európában a korai középkorból a legjobb állapotban fennmaradt ilyen leletre – tőzegbányászok bukkantak 1907-ben. Bernie az eredeti testhelyzetben látható egy vitrinben az emdeni múzeumban: az oldalán fekszik, valamelyest felhúzott lábakkal, csontjai már sötétre színeződtek, szőke hajjal benőtt koponyáján nagy lyuk tátong.

A bernuthsfeldi ember 2011-ben lett tudományok kutatások tárgya, azóta végeztek rajta röntgen-, DNS- és igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot. A mocsári hulla sok mindent elárul egy olyan korról, amelyből kevés írásos emlék maradt fenn – mondta Wolfgang Jahn múzeumigazgató.

A kutatók számára különösen nagy érték, hogy évszázadokon át fennmaradt a ruházata, egy késtok és egy bőr derékszíj. A maradványokból megállapíthatták, hogyan öltözködtek az emberek Nagy Károly korában, miből volt és hogyan készült a holmijuk.

A frízföldi mocsári hulla tunikát, lábfej- és lábszárvédőt, gyapjúkabátot és kapucnit viselt, ezen felül elföldelésekor lepelbe burkolták.

A vitrinben kiállított tárgyak a barna különböző árnyalatait mutatják, a kutatók szerint azért, mert a mocsárban elásott gyapjú elszíneződik a mocsári sav hatására. A maradványok vizsgálatakor növényi színezőanyagok nyomát találták meg, ebből megállapították, hogy a múmia ruházata eredetileg sárga, zöld, barna és kék szövetekből állt.

Feltűnő a lápi ember tunikája, még saját korához viszonyítva is. Sok kis darabból varrták össze, ami szokatlan, mert a tunikát nagy szövetdaraboktól szokták készíteni. A restaurátorok csak találgatni tudják, hogy nem volt elég pénze egy „normális” tunikára vagy talán szándékosan akart feltűnést kelteni.

Két német restaurátor, Jens Klocke és Katrin Kania száz munkaóra alatt rekonstruálta Bernie ruházatát, amelyet e héttől egy kirakati bábu visel a vitrin mellett, mintegy életre keltve a kora középkori embert. A fejét és arcvonásait orvosszakértői vizsgálat alapján háromdimenziós modellként kreálták újra.

Bernie az eredeti testhelyzetben látható egy vitrinben az emdeni múzeumban

A rekonstrukció nyomán egészen más képet kapunk a mocsári emberről. Már nem csak a sötét középkort látjuk. Egy fickó áll előttünk, aki reggel zsírpapírba csomagolta a kenyerét meg az almáját, és vándorútra ment – mondta a múzeumigazgató.

Már csak az rejtély, hogy miben halt meg a bernuthsfeldi ember, és hogy ki temette el őt kinn a mocsárban.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei