Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

Apasági keresethez vettek DNS-mintát a szakemberek

Felnyitották Salvador Dalí kriptáját csütörtök éjjel, és az igazságügyi orvos szakértők elvégezték a biológiai mintavételeket a bebalzsamozott holttestből az apasági keresethez szükséges DNS-vizsgálathoz – mondta Lluís Penuelas, a Fundación Gala-Salvador Dalí főtitkára péntek reggel a figuerasi Dalí Múzeumban, ahol a világhírű művész sírja található. A most 61 éves figuerasi Pilar Abel tíz éve állítja magáról, hogy ő Salvador Dalí törvénytelen lánya, aki a művész egy házasságon kívüli kapcsolatából született. A nő 2015-ben fordult a bírósághoz, amely a tanúvallomások alapján megalapozottnak találta a keresetet és néhány hete elrendelte az exhumálást, mivel más módon nem lehet DNS-mintát szerezni az elhunyttól, akinek nincs törvényes leszármazottja.

Ebben a koporsóban szállították Salvador Dalí spanyol szürrealista festő földi maradványait a madridi bíróság által elrendelt apasági keresethez kellő DNS-vizsgálatra    Fotó: MTI/AP/Manu Fernandez

A mintegy négy órán át tartó exhumálási folyamat csütörtök este nyolckor, záróra után vette kezdetét. Először elfüggönyözték a termet, ahol a kripta található, majd leemelték a sírt lezáró másfél tonnás kőlapot, hogy hozzáférjenek a fakoporsóhoz. A festő bebalzsamozott holttestét épen, jól konzervált állapotban találták – részletezte a főtitkár, aki szerint híres, védjegyének számító bajsza sértetlen, pont úgy, 10 óra 10 perces szögben áll, mint ahogy életében is. Az exhumálásánál közvetlenül öten voltak jelen: a peres felek ügyvédei, két igazságügyi orvosszakértő és egy egészségügyi segítő. A szakemberek hajból, körömből, fogból és két csontból vettek mintákat a DNS-vizsgálathoz.

Ha a 61 éves katalóniai Pilar Abelről kiderül, hogy ő valóban Dalí lánya, akkor hatalmas vagyonhoz juthat, mégpedig az egész örökség 25 százalékára tarthat igényt    Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

A következői bírósági tárgyalás szeptember 18-án lesz az apasági perben, ezen várhatóan hivatalosan bejelentik a vizsgálati eredményeket. Ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, a felbecsülhetetlen értékű örökség 25 százalékára tarthat igény.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei