Felkapaszkodtak a sokáig lenézett panelek

Az ingatlanpiacon az elmúlt évek egyik legnagyobb meglepetése a panellakások árának szárnyalása volt. Az évtizedekig lenézett házgyári ingatlanok manapság remek befektetési lehetőséget kínálnak Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egyaránt. Az OTP legfrissebb lakóingatlan-értéktérképe szerint egy év alatt átlagosan 13 százalékkal emelkedett az áruk. Sok magánbefektető látta meg a lehetőséget és vágott bele panelvásárlásba, -felújításba a későbbi könnyű értékesítés vagy kiadás reményében. De vajon helyes volt-e a döntésük?

Az elmúlt 4–5 évben tapasztalható lakásboom során az egyik legnagyobb árnövekedést – viszonylag alacsony bázisról – a panellakások érték el. Ma országos átlagban több mint 225 ezer forintba kerül egy négyzetméterük. A drágulásnak számos oka van, kezdve a belvárosi ingatlanárak elszállásától egészen a panelprogramig, épületkorszerűsítésig. A jelentős várható értéknövekedés és a dinamikusan emelkedő albérletárak hatására számos magánbefektető figyelme a panellakások felé fordult, ami további kereslet-, így árnövekedéshez vezetett.

De valóban megéri-e egy átlagos 60 négyzetméteres, 1+2 szobás külvárosi panelt a többletnyereség reményében felújítani? Ez természetesen nagyon sok változótól függ, de egy biztos: az ingatlanpiaci statisztikák szerint egy eredeti állapotában lévő és egy felújított lakás ára között 20–25 százalékos árkülönbözet is lehet. Ez egy 15 millió forintba kerülő ingatlannál több mint 3,5 millió forint pluszt jelent, az általános piaci árnövekedésen felül. Érdemes tehát a felújítás mellett dönteni, hiszen milliós nagyságrendű profitra lehet szert tenni.

„Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberek a lakástakarék-pénztári megtakarításukat elsősorban felújításra használják fel. Az évi 72 ezer forintos állami támogatással kiegészített lakástakarék-pénztári befizetések kiváló lehetőséget nyújtanak egy, akár rosszabb állapotú panellakás teljes körű felújítására is, amellyel jelentősen nő az ingatlan értéke is” – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Az egyik legnagyobb árnövekedést a panellakások érték el

Magyarországon körülbelül 780 ezer házgyári lakás épült, így nem csoda, hogy rengeteg lehetőség, szakértő és átalakítási tipp áll a paneltulajdonosok rendelkezésére, ha belevágnak egy felújításba. Felújítalak elnevezésű  kampány részeként Csorba Anita tértervező youtuber 22 részes videósorozatban mutatja be egy klasszikus panellakás átépítési folyamatait. A felujitalak.hu oldalon elérhető kisfilmek a teljes felújításra kínálnak megoldásokat.

Pénzvilággal kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: pénzvilág

Akár ez is tetszhet A szerző további művei