Federer: megvan a „Sunshine Slam”

A 36 éves svájci Miamiban is legyőzte örök riválisát, Rafael Nadalt

A jelenkor két legeredményesebb férfi játékosának különpárharcában Nadal előzőleg 23–13-ra vezetett, viszont utóbbi három összecsapásukat – a 2015-ös bázeli finálét, az idei Australian Open döntőjét és nemrég az Indian Wells-i nyolcaddöntőt – Federer nyerte. Érdekes, hogy kettejük rivalizálása éppen Miamiban indult még 2004-ben, amikor az akkor 17 éves Nadal 6:3, 6:3-ra győzött.

Harminchetedik alkalommal feszült egymásnak a svájci Roger Federer és a spanyol Rafael Nadal a miami tenisztorna férfi egyesének döntőjében Fotó: MTI/AP/Lynne Sladky

Az idei floridai viadalon a 18-szoros Grand Slam-bajnok Federer az elődöntőben több mint háromórás meccsen verte meg az ausztrál Nick Kyrgiost, míg a 14 GS-serlegnél tartó Nadal egy nappal korábban két szettben búcsúztatta az olasz Fabio Fogninit. Kettejük közül tehát egyértelműen a mind az öt miami fináléját elvesztő mallorcai volt a frissebb, de ellenfeléhez hasonlóan ő is bizonytalan szervagémekkel kezdett, egymás után hárították a bréklabdákat. Ez a sorozat a hetedik játékban szakadt meg, amikor a rendkívül agresszív Federer elvette Nadal adogatását (5:3), aztán 48 perc elteltével kiszerválta a szettet, melyben 18 nyerő ütést mutatott be. A második felvonásban a 35 éves svájci könnyedén hozta az adogatásait, míg 30 éves riválisa sokat küzdött a szerváival, de a bréklabdáknál rendre a helyén volt a szíve. A fordulat 4:4-nél következett be, amikor Federer egy remek fogadással ismét lépéselőnybe került, majd néhány hihetetlen ütést követően már pályafutása 91. tornagyőzelmét ünnepelhette.

Roger Federer idén mindhárom nagy tornát megnyerte, így megcsinálta az úgynevezett „Sunshine Slamet” Fotó: MTI/EPA/Rhona Wise

Az idei mérlegét 19–1-re javító Federer 2005 és 2006 után harmadszor diadalmaskodott Miamiban. Ráadásul megcsinálta a „Sunshine Slamet”, azaz pár hónap leforgása alatt megnyerte az Australian Opent, valamint a két amerikai mesterversenyt Indian Wellsben és Miamiban. Ez a bravúr eddig rajta kívül a szerb Novak Djokovicnak sikerült.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei