Fasorok

Olyan hazai fasorokat mutatunk be, amelyekhez megéri szervezni egy kirándulást.

Fenékpusztai fasor

Fenékpusztai feketefenyő-fasor

A különleges, feketefenyőkből álló fasort 1880-ban telepíttette az angol származású Hamilton Mária, Festetics Tasziló felesége. Az utat lovaglásra és kocsizásra tervezték, utóbbi miatt alaposan fel is nyesték a fenyők ágait. Az allé elvezet a fenékpusztai római romokhoz, ahol egy 4. századi erőd maradványai láthatók. Az út a Szendrey Júlia-emlékház mellett is elhalad.

Fertődi fasor

Lés-erdő

Fertőd határában álló kastélypark legnagyobb kiterjedésű része a Lés-erdő, amely 176 hektáron terül el. A fasorokat részben a 18. században, részben a 19–20. század fordulóján telepítették, több mint háromezer sorfa és mintegy kilenc kilométernyi allé máig fennmaradt.

Ilona-völgyi fasor

Ilona-völgyi fasor

A Parádfürdőtől délre található, a mintegy 1,5 km hosszú, főleg vadgesztenyékből álló fasor az ország legmagasabb természetes zuhatagához, az Ilona-völgyi-vízeséshez vezeti a túrázót. Az erdei út két oldalán sorakozó fákat gróf Károlyi Mihály telepíttette a 19–20. század fordulóján. Az Ilona-völgyi fasor 1975 óta helyi jelentőségű védett természeti érték.

Lipóti fasor

Lipóti gesztenyesor

a Lipótot Darnózselivel összekötő közúton Magyarország egyik legszebb gesztenyefasorát láthatjuk, amely több mint 2 kilométer hosszan vezet a két szigetközi község között. Az allé fái természetes alagutat formáznak.

Balatonföldvári fasor

Balatonföldvár platánsorai

A 19. század végén ültetett platánsor a déli part leghíresebb sétánya a balatonföldvári kikötőtől indul és a Csigaház vendéglőig tart.

Tagore sétány

Balatonfüred, Tagore sétány

A part mentén futó Tagore sétány ősszel is csodás látványt nyújt, érdemes egy sétát tenni a fasorban. A fák között szobrok bújnak meg. A sétány fesztiváloknak, kirakodóvásároknak, zenészeknek, árusoknak ad helyt.

Alcsútdobozi fasor

Alcsútdoboz, fasor

Etyek és Alcsútdoboz között az út bal oldalán egy kétszáz éves Habsburg-kúria áll, amihez egy fantasztikus, másfél kilométeres platánfasor vezet. A 200 éves platánokkal szegélyezett fasor látványa felülmúlhatatlan. Egy fát úgy három-négy ember tud csak körülölelni, hatalmas, tekintélyes fák.

Városligeti fasor

Városligeti fasor

A Városliget legöregebb platánfasorának fáit még maga József nádor hozatta alcsúti birtokáról 1818 és 1830 között.

Szilágyi Erzsébet fasor

Szilágyi Erzsébet fasor

A Mátyás király anyjáról elnevezett vadgesztenyefasort a hűvösvölgyi villamospályával egy időben telepítették 1900-ban. A Szilágyi Erzsébet fasor mára akkora autóforgalmat bonyolít, hogy szükség volt rekonstrukcióra, mára gyönyörű, szívós kőrisek szegélyezik a villamossíneket.

Türjei fasor

 Zalaszentgrót és Türje közötti fasor

Zalaszentgrót és Türje települések 47 tagból álló oszlopos növésű kocsányostölgyfa-sor áll, amelyet még a környékbeli Batthány-család telepíttetett. Magasságuk 12–17 méterre tehető, a törzsek szélessége úgy 1 méter lehet.

Tordasi fasor

Martonvásár és Tordas közötti fasor

1898-ban Erzsébet királyné halálát követően tiszteletére ligeteket, erdőket és fasorokat ültettek. Ekkor ültették be a Martonvásár és Tordas közötti útvonalat is szép lombú vadgesztenyefákkal.

Nagycenki fasor

Nagycenki hársfasor

A nagycenki kettős hársfasort Európa egyik legszebbjének tartják. Az allét Széchényi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna telepíttette 1754-ben. Ha a kastélytól sétálunk végig a több mint két kilométer hosszú fasoron, Széchényi Béla és Erdődy Hanna sírjánál lyukadunk ki.

Dunakeszi fasor

Dunakeszi fasor

A fasort 1998-ban telepítették, amikor a Kárpát-medencei Keszi települések találkozóját a városban tartották. Az emléktábla is ennek a találkozónak állít emléket. Minden Keszi település ültethetett akkor egy nyárfát a találkozás emlékére. Azért a nyárfára esett a választás, mert ez a Kárpát-medence egyik meghatározó fafajtája.

Piliscsabai fasor

Piliscsaba fasorai 

Aki szereti a fasorokat, az Piliscsabán, illetve Klotildligeten biztosan talál magának kedvencet. A klotildligeti allékat még József főherceg parancsára telepítették a 20. század elején. Rendkívül látványos a Kossuth Lajos utcában található közel 100 éves platánfasor, de hasonlóan szép a Wesselényi utcai tölgyfasor, illetve a Széchenyi István utcai és a Zrínyi utcai feketefenyősor is.

Luppa-szigeti fasor

Luppa-sziget platánfasorai

A Luppa-sziget a Duna szentendrei ágában található a budakalászi part és a Szentendrei-sziget között. A nyaralók két oldalára telepítették a parcellázással egy időben a platánfasorokat, amelyek egyedei mára 20–30 méteres óriásokká cseperedtek, törzseik pedig valóságos oszlopcsarnokot alkotnak az út mentén.

Máriaremetei fasor

A máriaremetei kegytemplom előtti gesztenyefasor

A Schömer Ferenc tervezte neogótikus stílusú templomot 1899. október 1-én Kisboldogasszony tiszteletére szentelték fel. A színes üvegablakok Róth Miksa munkái. A templomhoz gesztenyefasor vezet a Máriaremetei úti buszmegállótól.

Fiumei úti fasor

Fiumei úti vadgesztenyesor

Fiumei úti sírkert. Ha ősz, akkor vadgesztenye. A vadgesztenye összefüggő, hosszú fasort alkot.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei