„Fantasztikus életérzést adott a Harley”

Dobai Attila a kultikus motorok mellett az Open Road Fest megszervezésével woodstocki hangulatot is meghonosította Magyarországon

Volt már-már multinak számító sikeres számítástechnikai cég tulajdonosa, ám az igazi énjét akkor találta meg, amikor összekötötte az életét a Harley Davidsonnal. Dobai Attila a 90-es évek elején vette az első kultikusnak számító motorját, többször végigment a legendás amerikai utakon, részt vett a Daytona Beachen szervezett Harley-találkozókon. Itthon ötletgazdája és immár 18. éve szervezője a woodstocki életérzést Magyarországra hozó Harley Davidson Open Road Festnek. Ahogy állítja, egy fantasztikus életérzésre talált rá, amelynek köszönhetően úgy éli az életét, ahogy mindig is szeretett volna.

– Ha valakiről, hát Önről feltételezhető, hogy talán az első szava is a motor lehetett…

– Bevallom, erre nem emlékszem, de az tény, világéletemben motoroztam. Mindig az volt rám jellemző, hogy olyan járgányt vettem magamnak, ami számomra mindig elérhető volt anyagilag. Úgy véltem, egy motor sokkal jobb közlekedési lehetőséget biztosít a számomra, sokkal könnyebben tudok eljutni a nap bármelyik szakában a város egyik pontjáról a másikra. De fantasztikus érzés volt felpattanni az aktuális motoromra, és mondjuk egy nyári hétvégére lemenni vele a Balatonhoz.

Dobai Attila mindig is motorozott, a Harley Davidsonnal az egyik amerikai útján kötött életre szóló barátságot Fotó: Molnár Ádám

– Ahogy mondta, mindig az anyagilag elérhető motorokat vásárolta meg magának. Miként tudott eljutni a Harley Davidsonhoz?

– Volt egy viszonylag jól menő számítástechnikai cégem, ami tőzsde- és banki informatikával foglalkozott. Amikor már legalább százhúsz fejlesztő dolgozott a cégnél, kezdtem azt érezni, túl naggyá nőtt a vállalkozás, én nekem nem volt kedvem egy ekkora céget irányítani. Ráadásul 1991-ben megvettem az első Harley-t, amit az Egyesült Államokból repülővel hozattam el Münchenig, majd onnan egyszerűen hazamotoroztam. Ez az út, vagy már az amerikai élmények hatására, már nem tudom, de a lényeg, ekkortól érlelődött meg bennem, hogy az akkori léptékkel nézve már-már multicéggé duzzadt vállalkozásom helyett inkább ezzel szeretnék foglalkozni. Noha a vállalat egyre jobban prosperált, amikor jött egy befektető, és eladtam neki a céget. Az itt kapott pénzből kezdődött meg az álmom felépítése. Először hobbiként foglalkoztam a Harley Davidsonnal, majd amikor komollyá vált a dolog, létrejött a kereskedés, és elkezdődött egy olyan élet, amire mindig is vágytam. És azóta is azt csinálom, amit szeretek, ami a legfontosabb hobbim.

– Gondolom valamennyi legendás utat végigmotorozott már az Egyesült Államokban. Tényleg akkora élmény a 66-os úton végigszáguldani?

– Amerikában egyszerűen mindegy melyik úton motorozol végig, mindenhol ugyanazt az életérzést kapod: szabadságot, széles utakat és nagy tereket. Nem véletlen, hogy ha valakinek le kell rajzolnia, mi mutatja ki legjobban a szabadság érzetét, akkor egy motorost fog lerajzolni a végeláthatatlan úton. Természetesen mentem a legendás 66-oson, még ha nem is végig, de ugyanúgy végigmotoroztam a téli Floridában az 1-esen, vagy a szintén kultikusnak számító Hétmérföldes hídon. Háromszor voltam Daytona Beachen, a világ talán leghíresebb Harley Davidson-találkozóján, ahol nem kevesebb, mint négy-ötszázezer motoros vonul fel mintegy hetven kilométeres sorban. Ezek egyszerűen beleégnek az emberbe, és sosem feledhető élményt adnak a számára.

Mindegy melyik kultikus úton motorozott, mindig ugyanazt az érzést kapta, a végtelen szabadságot Fotó: Molnár Ádám

– Az sosem zavarta, hogy a motorosokról éppen számos művészeti alkotás – film vagy éppen könyv – nem éppen pozitív képet fest?

– A kultikus filmekben, mint például a Szelíd motorosok, vagy az olyan könyvekben, mint a Képzelt riport valóban egyfajta törvényen kívüliség jellemzi a motorosokat, de ez mindig is hozzátartozott ehhez a világhoz. Pontosan ennek a képnek van nagyon komoly szerepe abban, hogy a motorosokat, köztük a Harley-sokat egyfajta kultusz vegye körül. Ugyanakkor nagyon érdekes, hogy sokan éppen ezt a fajta életérzést keresik, amikor motorra ülnek.

– Meg tudja mondani, hogy eddig hány saját Harley Davidsonja volt?

– Megmondom őszintén, sosem számoltam össze, de úgy hat saját Harley-m volt. Általában mindig kettőt tartottam, mert volt olyan időszakom, amikor ha nem akartam egyedül túrázni, akkor egy-egy barátomnak mindig kölcsönadtam az egyiket. Ez a szokásom most is megvan, hiszen a mindennapi életben a legendás Crossbone típussal járok, míg a hosszabb túrákra mindig az aktuális legújabb típussal megyek el.

Azt szeretné, ha a fia átvenné tőle a cég irányítását Fotó: Molnár Ádám

– Egyedül szeret túrázni inkább, vagy egy nagyobb csapattal?

– Vannak szervezett túráink, amikor tíz-húsz fővel vágunk neki a motoros utazásnak, de sokat járok el egyedül, vagy éppen a fiammal is egy-egy hosszabb útra. Legutóbb például szombaton eldöntöttük, hogy kimegyünk Szentpétervárra, és kedden nekiindultunk. Aztán a határon rájöttünk, nincs vízumunk, de végül bejutottunk Oroszországba és el is értük a célállomást.

– Nekem úgy tűnik, hogy amikor egy túrázó motoros csoportot látok valahol, bizony nem éppen a legfiatalabb korosztályt látom a motorokon ülni…

– Tagadhatjuk, de semmi értelme, valóban idősebbek alkotják a klubot, ráadásul a fiatalabbak régebben el is határolódtak tőlünk. Mára ez megfordult, egyre több fiatal választja ezt az életformát, jönnek velünk, tanulnak tőlünk. Ebben egyébként az is szerepet játszhat, hogy a Harley Davidson végre egy olyan motort is piacra dobott, ami a 2,2 millió forintos árával éppen a fiatal korosztály számára teszi elérhetővé a modellt.

– A családja hogy bírja ezt a fajta életmódot?

– Én ebben is szerencsés vagyok, hiszen a feleségem és a fiam is a cégnél dolgozik, és azt remélem, a fiam rövidesen átveszi tőlem a vezetést. A lányom még csak 17 éves, de már évek óta robogóval jár mindenhova, és alig várja azt a pillanatot, amikor ő is egy Harley nyergében ülve motorozhat.

Immár a 18. alkalommal lesz a házigazdája Alsóörsön a Harley Davidson Open Road Festnek Fotó: Molnár Ádám

– Nemcsak a motorozás szeretetét, a Harley Davidsont hozta el Magyarországra, hanem a woodstocki fesztivál hangulatát is, hiszen a jövő héten éppen 18. alkalommal rendezik meg az Alsóörsön a Harley Davidson Open Road Festet.

– Bevallom, ez az egész egy jó kis bulinak indult, és álmomban sem gondoltam volna, hogy ez lesz belőle. Igen, azt a bizonyos woodstocki érzést szerettem volna elhozni itthonra is, azzal a különbséggel, hogy itt a motorok mellett nagy szerepet szántam a zenei oldalra is. Sőt, inkább az utóbbira szerettem volna nagyobb hangsúlyt fektetni, ezért lett a Harley Fesztiválból Harley Davidson Open Road Fest. Az elképzelésem végül bejött, hiszen az évek múlásával egyre több olyan ember jött el Alsóörsre, akinek semmi köze sincs a motorozáshoz, de az itt tapasztalható hangulatot és életérzést élvezi a fesztivál keretein belül. Ráadásul eleinte csak kétnapos volt, de végül ez a négy nap vált be. Jó érzés tudni, hogy sokan már az előző hétvégén lemennek Alsóörsre. A fesztiválon úgy tizenöt-húszezer ember érzi remekül magát, míg az itteniek is nagyon boldogok, hiszen a szezon előtt nem kis forgalmat csinálunk a számukra.

– A zenei kínálat kiválasztása sem lehetett túl nehéz, hiszen a motorosok világához a rockzene illik. Nehéz elhozni ide a világsztárokat?

– A fellépők listája mindig attól függ, hogy a kiszemelt zenekarokat meg tudjuk-e fizetni. És mindig elsősorban ehhez az életérzéshez köthető zenei kínálatból választunk. Tény, Alsóörsön a legjobb magyar rockzenekarokon kívül a régi nagy együtteseket hívjuk el, így lépett már színpadra az Open Road Festen Gary Moore, a Motorhead, a Steppenwolf, a Sweet vagy több alkalommal a Uriah Heep. Nem titok, próbálkoztunk más stílussal is, de beláttuk, a rockzene illik a legjobban ehhez a fesztiválhoz.

– Ez egyébként az ízlésének is megfelel?

– Tökéletesen, igaz, én zenei mindenevő vagyok, például a hegyi motorozások alkalmával mindig komolyzenét hallgatok. De nem az én ízlésem a döntő, hanem a közönségé. Nálunk ez alapvető rendezési elv.

Dobai Attila és a fia még Szentpétervárra is elmotorozott egy Harley nyergében Fotó: Molnár Ádám

A 2017-es Harley Davidson Open Road Fest programja

Június 7. (szerda)

Rock Aréna – The Trousers (18.30), ÜzletEmber$ (20.00), Deák Bill Gyula (21.30), Best of (23.00), Rock Disco – Dj Juhász (01.00)

Június 8. (csütörtök)

Nagyszínpad – AllSuckAll (19.00), ROAD (20.00), Ten Years After (21.30)

Rock Aréna – Dorothy (16.00), Zsola & Vad Orchideák (17.30), Pokolgép (19.00), Hollywood Rose (23.00), Dévényi Tibor Disco (01.00)

Június 9. (péntek)

Nagyszínpad – Ganxsta Zolee és a Kartel (20.00), Alphaville (21.30)

Rock Aréna – The Silver Shine (16.00), Ed Philips and The Memphis Patrol (17.30), Moby Dick (19.00), Kiss Forever Band (21.30), Zorall (23.00).

Június 10. (szombat)

Nagyszínpad – Frogshow (18.00), Kowalsky Meg a Vega (19.00), Edda Művek (20.30), Tankcsapda (22.30)

Rock Aréna – A Nyughatatlan (16.00), ZZ Copy (17.30), Aurora (19.00), A Madarak (00.30), Rock Disco (02.00).

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei