Ezúttal is gazdag programkínálat várja a vendégeket a X. Helyi termékünnep – Hungarikum Fesztiválon 2019. május 10–12. között Kecskeméten

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a tavalyi nagy sikernek köszönhetően idén májusban Kecskemét főterén (a nagytemplom mögött) és a Deák Ferenc téren ismét hungarikumok gazdag tárházával várja a kedves érdeklődőket a X. Helyi termékünnepen.

2019. május 10–12. között Kecskemét belvárosában megelevenedik magyarságunk számos értéke, hisz nemcsak hungarikumkiállítás, hanem kóstolók, kulturális programok, vásári hangulat színesíti a rendezvényt. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, aki május 10-én 16.30-kor nyitja meg a fesztivált.

A nagy népszerűségnek örvendő rendezvény évről évre bővül. Idén már nem csak Hungarikum Fesztivál kapcsolódik az eseményhez, de gasztrobemutatók is társulnak hozzá és bőségesen kínál minden korosztály számára programokat.

Milyen hungarikumokkal találkozhatnak a gasztronómiában? Megkóstolhatják az Erős Pistát, a Piros Aranyat, a tiszai és bajai halászlevet, a magyar gulyáslevest, a debreceni páros kolbászt, a csabai kolbászt, a hízott libából előállított, valamint a magyar szürkeszarvasmarha-termékeket, a Gundel palacsintát, a kürtőskalácsot, az akácmézet, valamint fogyaszthatnak pálinkát, fröccsöt, Törley pezsgőt, Unicumot, Egri Bikavért és Tokaji Aszút.

A hungarikumételek mellett idén olyan különlegességeket is megkóstolhatnak, mint például a vízibivalypörkölt, a kerekdombiak pedig három napig tiszai és bajai halászlével kedveskednek a vendégeknek. Mindennap kóstolással egybekötött látványfőzéseket rendezünk. Pénteken Rimóczi László grillázsmester tart bemutatót, és megkóstolhatják az érdeklődők a ballószögiek kemencében sült kenyérlángosát és buktáit is. Vasárnap Kovács Attila, a lajosmizsei Tanyacsárda főséfje bográcsban rotyogtatja a birkahúsból készült palóclevest.

Mivel várja a gasztroszombat a vendégeket? A TOP-6.9.2-16-KE1-2017-00001 számú pályázat támogatásával „Gasztroszombat a helyi ízek jegyében” című rendezvény gazdagítja a programsorozatot május 11-én. Németh József Venesz-díjas séf mutatja meg, hogyan készül a pásztortarhonya gazdagon, melyet meg is lehet majd kóstolni. A Vasvarjú Zenekar interaktív gyerekkoncertje, a Furfangos Paraván „Vitéz László kincsre lel” című bábműsora szórakoztatja a közönséget és este a sokak által várt Müller Péter Sziámi AndFriends ad nagykoncertet.

A színpadi programok is kínálnak hungarikumokat: operettet, cimbalom, tárogató és nótaműsort, ezenkívül lesznek népzenei és néptáncprodukciók, gyermekkoncert, valamint esti könnyűzenei koncertek is. A résztvevők megismerkedhetnek a magyar szablyával, és jelen lesznek a magyar huszárok is.

A rendezvényen május 10-én, pénteken fellép többek között a Kecskemét City Balett, a 100 Tagú Cigányzenekar Kamarazenekara országos hírességekkel, szólista: Radics Sándor cimbalomművész, Guinness-rekorder, míg május 12-én, vasárnap pedig az Olasz Meló gondoskodik a jó hangulatról.

A fesztiválon fellép továbbá Szabó Sándor tárogatóművész, a Hírös Barackvirág Tánccsoport, a Naplemente Népdalkör, a Kecskeméti Zenészegylet, a Grapevine Show Dance Club és a Magyar Honvédségi Katonazenekar.

A Magyar Szablyavívó Egyesület Máday Norbert „Kecskeméti Kardok” című könyvbemutatójával, vívásoktatással, szablyavívó-bemutatóval várja az érdeklődőket. A rendezvény vendége lesz: Horváth Zoltán olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok kardvívó, edző és vitéz Orbán Nándor, egykori kecskeméti olimpikon fia, Orbán László.

A gyerekeknek a Furfangos Paraván bábműsorokkal, Szecsődi Udvarház vidám gyermekdalokkal kedveskedik. A Leskowsky-hangszergyűjtemény hangszerbemutató-foglalkozásán a magyar népi hangszerek és távoli rokonai világába ad bepillantást. Egy igazi családi program során a legkülönlegesebb hangszerek kerülnek szórakoztató módon megszólaltatásra, ahol a közönség tagjai is aktív szereplői a humorral átszőtt műsornak.

Szombaton a „Lelki egészség a családban pszichológus szemmel” címmel előadásokat hallgathatnak az érdeklődő családok az Aranyhomok Egyesület „Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért” EFOP-pályázat támogatásával.

Vasárnap kerül sor az országos közösségek hete programsorozaton belül a kecskeméti civil szervezetek találkozójára.

Idén először kerülnek bemutatásra Tolna megye értékei, de első ízben állít ki az eseményen, Hévíz, Tard és Mohács is. Mohács város standjánál például lehetőség lesz busókellékek és -ruházat kipróbálására, felpróbálására. A tardiak pedig matyónépviselet-bemutatóval, XIX–XX. századi tardi szőttes, valamint keresztszemes kézimunkák kiállításával készülnek, továbbá bemutatásra kerül a Hévízi-tó turisztikai kínálata. Mivel a hungarikumok gyűjteményében szerepel a Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer, ezért a rendezvényen idén először bemutatkozik az Anyatejgyűjtő Állomás is, népszerűsítve az anyatej fontosságát. Az újdonságokon felül visszatérő kiállítók: a kalocsai hagyományőrzők, a Hollóházi Porcelángyár, Békéscsaba megyei jogú város, a kiskőrösi János Vitéz Látogató Központ, a kiskunhalasi Százszorszépföld Egyesület, a jakabszállási Gedeon Tanya és az egri Petrény Winery.

A hungarikumokat bemutató központi kiállítás Budapestről érkezik az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának jóvoltából.

Az idei rendezvény díszvendége a Kecskeméttől 15 km-re fekvő Ballószög község. A dinamikusan fejlődő, fiatalos település fennállásának 65 éves jubileumát ünnepli. A megnyitó alkalmával Somogyi Lajos polgármester köszönti a fesztivált, mutatja be települését. A rendezvény keretében megtekinthető lesz a település értéktárkiállítása, „Kép-letesen” Ballószögről címmel pedig egy kisebb tárlattal mutatkoznak be a helyi festők: Ambrus Lajos és Gróf Zoltán a Hírös Agóra Kulturális Központban.

A község kulturális programját a Ballószögi Kincsecskék, a Bodzavirág Énekkar (a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola, Líra Zeneiskola növendékei), a Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör biztosítja. Május 10-én, pénteken a rendezvény ideje alatt a polgármester és kollégái kóstolókkal készülnek, kemencében sütnek és bográcsban főznek. A zárónapon vasárnap 10.30-ra pedig a Futaszög SC és barátaik futnak, kerékpároznak be a célba a nagytemplom mögötti Szent István szoborhoz.

 

Az Aranyhomok portéka térségi tanyai termék- és kézműves vásár minőségi ajándéktárgyai és élelmiszerei, valamint a térségi népművészek mesterremekei mindhárom nap megvásárolhatóak lesznek. A népművészek bemutatót és foglalkozást is tartanak a vendégek részére.

A NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága hungarikumkiállítással és játszóházzal várja az érdeklődőket a helyszínen.

Közkívánatra az idén is lesz pecsétgyűjtő játék. Aki a megadott állomásokon összesen 6 db pecsétet gyűjt, annak egy hungarikum mézeskalács lesz az ajándéka. A rendezvény 3 napja alatt naponta 10 és 17 között ingyenesen lehet megtekinteni az „Egyedi, különleges és minőségi…” Helyi értékek tára a Kecskeméti Katona József Múzeumban című időszaki kiállítást a Cifrapalota első emeletén, valamint szombat 10 és 17 között a Szórakaténusz Játékmúzeum kiállítását annak, aki a pecsétgyűjtő füzettel érkezik.

A felnőtteknek izgalmas fejtörőkvízt, a kisebbeknek pedig bábműsorokat, népi játékokat ajánlanak a szervezők. A hungarikum-kvízjáték főnyereménye lesz egy családi hétvége 4 főre a Gedeon Tanyán Jakabszálláson.

A rendezvényen való részvétel ingyenes!

Töltse velünk ezt a hétvégét! Ismerje meg velünk a hungarikumokat!

Fedezzük fel újra hagyományainkat! Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

www.kecskemetfeszt.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei