Ezért nem szabad elfojtani a tüsszentést

A tüsszentés elfojtásának veszélyére figyelmeztetnek brit orvosok, miután egy 34 éves férfi súlyos garatsérülést szenvedett, mert befogta az orrát és a száját egy erős tüsszentési inger közben. 

A szokatlan esetet a BMJ Case Reports brit orvosi szakfolyóiratban ismertették. Eszerint a páciens – egy amúgy makkegészséges férfi – nyelési fájdalmakkal, rekedtséggel és nyaki duzzanattal fordult orvoshoz egy leicesteri kórház sürgősségi osztályán egy heves tüsszentési inger elfojtása után.
A szakorvosi vizsgálat kizárta, hogy a problémát valamilyen éles tárgy lenyelése okozta volna és mivel a páciens panaszai az elfojtott tüsszentés után jelentkeztek, az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a tüsszentés erővel való elfojtása okozhatott szövetszakadást a garatban és még a mellkasba is légbuborékok szivárogtak le.
Hogy megelőzzék a fertőzést és az esetleges egyéb szövődményeket, a férfit felvették a kórházba, ahol egy héten át csövön táplálták és antibiotikummal kezelték.

Tüsszentésekor a levegő 240 kilométeres sebességgel távozik belőlünk

Tüsszentésekor a levegő 240 kilométeres sebességgel távozik belőlünk, ezért elfojtása komoly károsodást okozhat – kommentálta az esetleírást Anthony Aymat, a londoni Lewisham Kórház vezető szakorvosa.
A houstoni Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának fej- és nyaksebésze, Zi Yang Jiang azt mondta az AP-nek, hogy náluk évente egy vagy két olyan esettel találkoznak, amely tüsszentés elfojtásából származik, vagyis rendkívül ritka jelenségről van szó.
Az angol beteg végül meggyógyult, de orvosai azt tanácsolták neki, hogy a jövőben a tüsszentés elfojtása helyett tüsszentsen zsebkendőbe.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei