Ezért nehéz a madarak és emlősök feje

Az agy különleges növekedése miatt nehéz a madarak és az emlősök, köztük az emberek feje. 

Testtömegükhöz képest nagyobb aggyal rendelkeznek, ezért okosabbak, mint a halak, a hüllők és a kétéltűek. Az embrionális fejlődés során ugyanis esetükben gyorsabban zajlik az agy fejlődése – közölte egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeiről a Nature Ecology and Evolution című szaklapban számolt be.

A Masahito Tsuboi, az Oslói Egyetem kutatója vezette csoport összehasonlította 4587 gerinces faj 20 293 felnőtt egyede agyának és testének tömegét. Köztük voltak olyan emlősfajok, mint az emberek és a majmok, a bálnák, az elefántok, az egerek, olyan madarak, mint a tyúkok, a verebek, a hollók és a pelikánok, a kétéltűek között volt levelibéka és alpesi szalamandra, a hüllők között aligátorok, keresztes viperák és kérges teknősök. A porcos- és csontoshalak között vizsgáltak cápákat, rájákat és makrélákat.

Míg a halak, hüllők, kétéltűek esetében az agy és a test méretének viszonya merev, ez a madarakra és az emlősökre csak korlátozottan igaz. Ez az allometria vagy allometrikus növekedés, amely az élőlény különböző részeinek, vagy dimenzióinak differenciális növekedését jelenti egyedfejlődése folyamán.

A bálnák és a struccok természetesen nagyobb aggyal rendelkeznek, mint az egerek és a verebek, az egyes fajokon belül azonban az emlősök és a madarak esetében ez nem szabályszerű. Az emberek esetében például egy hatalmas baseballsztárnak nincs nagyobb agya, mint egy kistermetű zsokénak. A halaknak ezzel szemben annál nagyobb az agyuk, minél nagyobb példányról van szó.

Megvizsgálták a különböző állatfajok embrióinak agyi és testi fejlődését is. Mindegyik esetében van egy fázis, amikor az agy gyorsan növekszik. Később az agynövekedés lelassul, a testé felgyorsul.

„A madarak és az emlősök esetében ez a gyors agyi fejlődési szakasz a halakhoz képest hosszabb” – emelték ki a kutatók. Ennek a fázisnak a meghosszabbodásával nagyobb lesz az agyuk és „fejsúlyosakká” válnak.

Az agyfejlődés azonban rengeteg energiát emészt fel és sok idő szükséges hozzá. A madaraknál és az emlősöknél ezt a problémát oldja meg az utódokról való hosszabb távú gondoskodás. Más gerincesek esetében ez csak ritkán történik, ami megakadályozza, hogy nekik is fejlett, nagyobb agyuk legyen.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei