Ezért kell csínján bánni a takarítószerekkel

A takarítószerek rendszeres használata hosszú távon ugyanolyan káros lehet a tüdőre, mint húsz éven át napi 10–20 cigaretta elszívása – állapították meg norvég szakemberek.

A nyugat-norvégiai Bergeni Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknak a nőknek, akik rendszeresen használnak az otthonukban takarítószereket, hosszú távon csökken a tüdőkapacitásuk azokhoz a nőkhöz képest, akik nem érintkeznek rendszeresen tisztítószerekkel.
A tanulmány 6235 férfi és nő bevonásával készült. A résztvevők egészségi állapotát nagyjából 34 éves koruktól kezdve húsz éven át nyomon követték a kutatók.
Az eredmények szerint a takarítószerek a férfiaknak ugyan nem ártottak, ám a nők tüdejére komoly negatív hatással voltak. „Hozzá kell tenni, hogy nagyon kevés, mindössze 57 férfi dolgozott takarítóként, ami megnehezítette a lehetséges különbségek kimutatását” – nyilatkozta az NRK norvég közszolgálati adónak Oistein Svanes, a tanulmány vezető szerzője.A mutatók szerint továbbá a takarítószerekkel rendszeresen dolgozó nőknél gyakoribb volt az asztma előfordulása is: a takarítóként dolgozók körében 13,7, a csak otthon takarítóknál 12,3, míg azoknál, akik se otthon, se máshol nem takarítottak, mindössze 9,6 százalék volt az asztmások aránya.
A tüdőkapacitás szempontjából ugyan a takarítószerek rendszeres használata hosszú távon ugyanolyan káros lehet a tüdőre mint húsz éven át napi 10–20 cigaretta elszívása, ám a dohányzás emellett növeli egyebek között a tüdőrák, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), vagy más néven tüdőfogyatkozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ami a takarítószerekről nem mondható el.
„A legegyszerűbb tanács, hogy kerüljük a takarítószerek túlzott használatát: a legtöbb esetben általában a tiszta víz és egy mikroszálas törlőkendő is elegendő” – jegyezte meg Svanes.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei