Ezért jó napi egy pohár vörösbor

Kismértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát a vörösbor mérsékelt fogyasztása egy tanulmány szerint.

Shahrokh Shariat, a Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni) urológiai klinikájának vezetője és munkatársai jutottak erre az eredményre a borfogyasztás kockázati tényezőinek metaelemzésekor.
A nyugati világban a prosztatarák a leggyakoribb rákfajta: a férfiak 15–20 százalékát érinti valamikor élete során. A megbetegedettek 2,6 százaléka belehal a betegségbe.
A genetikai tényezők mellett a környezettől függő, epigenetikus kockázati tényezők is hozzájárulnak a prosztatarák kialakulásához, ilyen például a dohányzás, valamint a cukor és a vörös hús megnövekedett mértékű fogyasztása – közölte a MedUni.
A 611 ezer páciens részvételével zajlott 17 korábbi tanulmány retrospektív vizsgálatakor a szakértők megállapították, hogy a visszafogott vörösborfogyasztásnak enyhe védő hatása van. Shariat szerint a mérsékelt borfogyasztás napi mintegy egy pohárnyi mennyiséget jelent.
„A prosztatakarcinóma kifejlődésének kockázata 12 százalékkal csökkent általa, miközben a fehérbor fogyasztása 26 százalékkal növelte azt” – mondta Shariat.

A tudósok most azt akarják kideríteni, hogy a vörösbor mely alkotóelemei bírnak ezzel a védőhatással, és hogy ezek preventív jelleggel használhatók-e terápiaként például magas rizikójú csoportoknál.
„Más betegségek és ráktípusok esetében már kimutatták, hogy a polifenolok, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg, védő szereppel bírhatnak” – fejtette ki az urológus.
A polifenolok koncentrációja a vörösborban tízszer nagyobb, mint a fehérborban, ami indokolhatja a megfigyelés eredményét.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei