Ezer kézművessel jön a Mesterségek ünnepe

A szövés és a fonás lesz idén a Mesterségek ünnepe kiemelt témája, a kézműves munkákat és a népi mesterségeket bemutató fesztivált augusztus 17. és 20. között rendezik a budai Várban.

A látogatók megismerkedhetnek a kenderfonás fortélyaival, a szövőszéken való szövéssel, a rokkán fonással, a szalag- és szőnyegszövéssel, egy korabeli parasztporta udvarán pedig a gyapjú és a kenderfeldolgozás ősi műveleteibe tekinthetnek be.

Mintegy ezer kézműves mester várja a látogatókat

A rendezvényen mintegy ezer kézműves mester és több száz fellépő egész napos színpadi programmal, mesterségbemutatókkal és népi játszóházakkal várja a látogatókat. Érkeznek mesterek Iránból, Kínából, Mongóliából, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból, Tádzsikisztánból, Türkmenisztánból és Kazahsztánból is.

A családok éve alkalmából bemutatkoznak többgenerációs kézműves dinasztiák is, így a látogatók megismerkedhetnek többek között a háromgenerációs csizmadiacsaláddal és a szintén háromgenerációs hartai bútorfestő műhellyel, valamint különleges élményt kínál a több száz éve működő győri kékfestő-dinasztia műhelye is.

A négynapos eseményen fellép mások mellett Dresch Mihály a vonósokkal, a Karaván Família és a Bognár Szilvia Quartett, Szalonna és Bandája a Páva-különdíjas Sarjú Bandával ad koncertet, augusztus 20-án a Söndörgő és a Vujicsics együttes vendége Szörényi Levente lesz.

A rendezvény ideje alatt a Mesterségek ónnepe karszalaggal a Budapesti Történeti Múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei