Ezekre figyeljünk, ha hőségben autózunk!

A legtöbb nyári autós balesetnek a figyelmetlenséghez van köze. A hőségben ugyanis a szív szaporábban ver, az izzadás és az idegesség pedig fokozódik, emiatt a sofőrök agresszívebbek, türelmetlenebbek lesznek. Íme néhány alapszabály, ha kánikulában indulunk útnak!

Vízpótlás

Nagy melegben az idősek, az érrendszeri és keringési betegségektől szenvedők vannak a leginkább veszélyben. De egy hosszabb dugóban ülve víz nélkül bárkivel megeshet, hogy rosszul lesz, esetleg el is ájul. Ezért feltétlenül vigyünk magunkkal elegendő mennyiségű ivóvizet.

Senkit ne hagyjunk az autóban!

Ne hagyjunk soha gyermeket, állatot az autóban, akkor sem, ha csak pár percre ugrunk be a boltba! 28–30 fokos, napos időjárás mellett egy autóban 15 perc alatt 40 fokot meghaladó hőség alakul ki, ami életveszélyes a gyermekek, a háziállatok számára.

Nézzük át a járművet!

A nagy hőség nem csak nekünk, de az autónknak sem tesz jót. Íme a genertel.hu által összeállított nyári gépkocsi-ellenőrző lista:

Motorhűtőfolyadék-szint. A motor épségét veszélyeztetjük, ha megfeledkezünk erről, főleg egy hosszabb út előtt, de még akkor is, amikor számítunk rá, hogy dugóban fogunk állni (pl. a Balaton felé).

Hűtőventilátor. Ha ez nem működik, akkor a vízpumpa egyre forróbb vizet keringet a rendszerben, ami előbb-utóbb felforr.

Gumiabroncsok. A defektek leggyakoribb oka a nem évszak szerint választott vagy elöregedett gumiabroncs.

Akkumulátor. Ha azt tapasztaljuk, hogy vibrálni kezdenek a lámpák és a fordulatszámtól függ a fény erőssége, akkor feltétlen meg kell vizsgáltatnunk az akkumulátort.

Légkondicionáló. A légszűrő tisztaságára is figyeljünk oda, hogy a zárt autóban tiszta levegőt lélegezhessünk!

Fék. Főleg utazás előtt, mikor telepakoljuk az autót, ellenőrizzük a fékbetét, a féktárcsák állapotát és a fékolaj szintjét, mert a megnövekedett súly miatt a fékrendszer is nagyobb terhelésnek van kitéve.

Olajszint. Ne várjuk meg, míg motorcserével lesz csak javítható az autó, márpedig a motorolaj hiánya ezt okozhatja!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei