Ezekre figyeljen, ha játékot vásárol karácsonyra!

A gyermekjátékok szempontjából legforgalmasabb karácsonyi vásárlási időszakban a felnőtteknek fokozottan figyelniük kell a minőségre, ám míg a szabályos jelölésekkel a legtöbben tisztában vannak, mégsem keresik célzottan a biztonságos termékeket. A játékfajta kiválasztásában ugyanakkor tudatosabbak a magyar szülők és nagyszülők: a felmérések szerint egyre többen keresnek fejlesztő ajándékot gyermeküknek, unokájuknak. A 2017-es karácsonyi időszakban az átlagos online kosárérték 8000 forint, a hagyományos áruházból 6500 forintos számlával távozunk.

A Regio Játék adatai alapján a karácsonyi szezon az éves eladások 50 százalékát adja idén. A gyermekjátékok piacán az év legforgalmasabb időszakában a felnőtteknek viszont nemcsak a kicsik vágyait kell szem előtt tartaniuk, hanem oda kell figyelniük arra is, hogy a választott játék mennyire biztonságos. „A legnagyobb segítséget a CE (Conformité Européenne) jelölés nyújtja, ez lényegében azt jelenti, hogy a játék megfelel a rá vonatkozó előírásoknak, és szabadon forgalmazható az Európai Gazdasági Térség belső piacán. Egy játék igazán csak akkor lesz jó választás, ha biztonságos, örömöt okoz a gyermeknek, és a szülő is elégedett vele” – mondta el Gyaraki Dávid, a cég marketingvezetője.

A játékkereskedő korábbi kutatásából kiderült, hogy tízből kilenc magyar család tisztában van a CE-jelölés fontosságával, azonban mindössze ketten keresnek célzottan ilyen játékot. „A gyártó és a forgalmazó mellett a felnőttek tudatossága is fontos a gyermekeknek szánt termék vásárlásánál. E tekintetben a klasszikus áruházi vásárlás előnyösebb, hiszen amellett, hogy fizikailag is megtapintható a termék, egyszerűen ellenőrizhető a minősége is” – tette hozzá Gyaraki Dávid.

Az idei karácsony slágerei a kreatív és fejlesztő játékok, valamint a lego

Az idei karácsony slágerei a kreatív és fejlesztő játékok, valamint a lego. „A magyar családok kiemelkedően sok fejlesztő játékot vásárolnak a közép-kelet-európai régiót tekintve, egyre erősödő tudatosság figyelhető meg ajándékválasztáskor. A top kategóriákban található játékok által fejlődik a gyermek logikája, kézügyessége és problémamegoldó képessége, melyeknek egész életen át kimutatható hatásuk van” – magyarázta a marketingvezető. A karácsonyfa alatt az aktuális mozis mesehősök (pl. Star Wars), a mindig népszerű szerepjátékok (pl. barkácskészlet, játékkonyha) és a természetes anyagú fajátékok is megtalálhatók lesznek idén. Az adatok szerint online vásárláskor 8000 forintot, hagyományos bolti beszerzés esetén 6500 forintot költünk alkalmanként gyermekjátékra az ünnepi időszakban.

Játékvásárlási tanácsok

  1. Elemes játékok: vegyük figyelembe, hogy a gyári csomagolásba általában próbaelemeket tesz a gyártó, a vásárlás után érdemes tartósabb elemre cserélni. Amikor megvettük az elemes játékot, figyeljünk rá, hogy a csavarral rögzített elemtartó doboz csavarja ne lazuljon ki, időnként húzzuk meg!
  2. Társasjátékok: a gyártói ajánlást az életkorra vonatkozóan vegyük figyelembe, hiba lehet, hogy a kicsi testvér is odaül társasozni, és elkapja a kisméretű dobókockát vagy bábot, ami fulladásveszélyt jelenthet. A csomagoláson jelölve van a 0–3 éves korig tiltás, vagyis hogy a játék 3 éves kor alatti gyereknek nem való.
  3. Funkcionális játékok (pl. hintaló, gyerekhinta): játék közben a felnőtt semmiképpen ne távolodjon el karnyújtásnyinál nagyobb távolságra a gyermektől!
  4. Játék babakocsik: igaz, hogy a babakocsi sokszor élethű másolata a valódi babakocsiknak, mégsem lehet bele kisállatot vagy kisgyermeket tenni, mert teherbírása nem megfelelő, és sérülés keletkezhet.
  5. Kreatív készletek: a termék doboza jelzi a termék tartalmát, így a felnőtt meg tudja ítélni a kreatív készlet nehézségi fokát. Bár a játéküzletek által forgalmazott gyurmákra és festékekre igaz, hogy nem tartalmaznak az egészségre ártalmas anyagot, ettől függetlenül ügyeljünk rá, hogy szembe, szájba ne kerüljenek, mert nem alkalmasak étkezési célra.
  6. Hintaló: a gyermek lábának le kell érni róla a biztonságos használathoz. Ha nem ér le a lába, és túlhajtja a gyermek a hintalovat, leborulhat róla. Figyeljünk, hogy az éles sarkoktól távol legyen a játék! A vásárlás során a felnőtt mérje fel a helyes nyeregmagasságot!
  7. Puzzle: vásárlása 2 éves kortól jellemző, akkor még nagyobb darabokkal, amely a kicsik szín- és formavilágának megfelel. A nagyobb gyermekeknek nagyobb darabszámú és kis darabokból álló kirakós vásárolható már. Itt is figyeljük a gyártó korcsoport ajánlását, mert magáról a képről nem állapítható meg mindig a puzzle nehézségi foka!

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei