Ez az edzésforma visszafordítja az öregedést

Sokan kipróbáltuk már a magas intenzitású intervallumedzést (rövid intenzív és könnyedebb gyakorlatok egymási utáni váltakozásából álló edzés) ilyen vagy olyan formában, még ha csak azért is, mert egy barátunk elrángatott minket egy fegyencedzésre. Egy új tanulmány alapján azonban érdemes átgondolni, hogy beiktassuk ezt a mozgásformát is az edzéstervükben, mivel úgy tűnik, képes visszafordítani az öregedési folyamatot.

A Mayo Clinic tudósai a Cell Metabolism című folyóiratban publikálták kísérletük eredményét, melyben egyenlő számú nő és férfi vett részt egy fiatalabb (18-30) és egy idősebb (65-80 éves) csoportra osztva. A kutatók ezt követően további három csapatra osztották a résztvevőket, akik különböző típusú edzésprogramokat végeztek a tizenkéthetes periódus alatt – írja a New York Magazine.

Az első csoport magas intenzitású intervallumedzésen vett részt, melyben három napon kerékpároztak (intenzív sprintek és lassabb ütemű tekerés váltakozása), továbbá két nap futópadon sétáltak. A másik fókuszcsoport az erőedzésre összpontosított, heti kétszer végeztek alsó- és felsőtest gyakorlatokat. A harmadik csoport esetében a kettő kombinációját alkalmazták: heti öt napon kerekeztek, kevésbé megerőltetően, mint az első csoport, és kevesebb súlyt emeltek, mint a második.

Mindegy, milyen program alapján, de egy a lényeg: sportoljunk az egészségünk védelmében Fotó: Shutterstock

A cukorbetegség kockázatát is csökkentheti

A tizenkéthetes periódus végére az összes csoport minden résztvevőjének javult az állóképessége. Azonban a legjobban azok jártak, akik magas intenzitású intervallumedzést végeztek. A fiatalabbak mitokondriális kapacitása – ami segít a testünknek energiát termelni – 49 százalékkal megnőtt, az idősebbek esetében 69 százalékos javulást lehetett tapasztalni. A teljes csapat esetében javult az inzulinérzékenység, ami azt jelenti, hogy potenciálisan csökkentették a cukorbetegség kockázatát és nőtt a riboszóma aktivitásuk, ami segít az izomsejteket építő fehérjék kialakításában.

Visszafordítja az öregedési folyamatot

Dr. Sreekumaran Nair, a Mayo Clinic vezető kutatója a CNN-nek kifejtette, a magas intenzitású intervallumedzés rendkívül hatékonynak bizonyult a korral összefüggő sejtváltozások visszafordításában, mivel arra ösztönzi a sejteket, hogy több fehérjét termeljenek, amelyek segítenek az energiatermelésben. A testedzés, különösen a nagy intenzitású intervallumedzés felerősítette a fehérjék előállításához szükséges folyamatokat (riboszóma), serkentette a fehérjék termelését és fokozta a fehérje mennyiséget az izomban – magyarázta Nair. Hozzátette, a tanulmány megállapításai segíthetnek a tudósoknak olyan gyógyszerek kifejlesztésében, melyekkel elérhetők lesznek ugyanezek az előnyök olyan embereknél is, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak sportolni.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei