Ez a mindennapi szer segíthet az autoimmun betegeken

A szódabikarbóna vizes oldatának napi fogyasztása csökkentheti az autoimmun betegségeket kísérő gyulladást egy új tanulmány szerint.

A Georgiai Egyetem augustai orvosi karának kutatói a Journal of Immunology című szaklap aktuális számában tették közzé eredményeiket arról, hogy az olcsó, recept nélkül kapható savlekötő arra késztetheti a lépet, hogy gyulladásgátló környezetet alakítson ki.
Azt mutatták ki, hogy amikor patkányok vagy egészséges emberek vízben oldott szódabikarbónát (nátrium-hidrogénkarbonát) ittak, a lépet borító, úgynevezett mezoteliális sejtek azt közvetítették az öklömnyi szervnek, hogy nincs szükség védekező immunválaszra.
„Nagyon valószínű, hogy ez egy hamburger, tehát nem bakteriális fertőzés, valami ilyesmi lehet az üzenet” – mondta Paul O’Connor, a kutatás egyik résztvevője.
A mezoteliális sejtek alkotják a legtöbb belső szerv külső felszínét borító hártyát. Nagyjából egy évtizede felfedezték, hogy ezek a sejtek nemcsak attól védik a szerveket, hogy egymást dörzsöljék, hanem más védő tevékenységet is folytatnak. Kis „ujjaikkal” érzékelik a környezetüket és értesítik a szervet, hogy behatoló van a közelben, immunválaszra lesz szükség.
A lépnek – amely az immunrendszer része, egyes fehérvérsejtek, az úgynevezett makrofágok itt tárolódnak – azt az üzenetet „küldi” a szódabikarbóna, hogy nincs értelme az immunválasznak.
„Az oldat ivása hat a lépre, úgy véljük, ez a mezoteliális sejtek útján történik” – tette hozzá O’Connor.
Az acetilkolin nevű kémiai hírvivő útján folytatott „kommunikáció” gyulladásgátló környezetet eredményez a tudósok szerint.

Kéthetes szódabikarbóna-kúra után a lépben, a vérben és a vesében az immunsejtek populációja megváltozott: a kúra elején több volt a gyulladást okozó M1, a kúra végén a gyulladásgátló M2 elnevezésű makrofágsejt.
A terápia biztonságosnak tűnik, mivel „nem kapcsol sem be, sem ki semmit, csak a szerveket a gyulladást elősegítő működéstől a gyulladásgátlás felé irányítja” a tanulmány szerint.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei